Шефът на КЗП: От първия си ден служебното правителство атакува Комисията за защита на потребителите

Свикахме тази извънредна пресконференция заради изтеклата в медиите информация, че с Велина Великова сме освободени от Комисията за защита на потребителите. Не сме получили все още решение за това от Министерския съвет. За нас е изключително изненадващо това решение, ако то наистина е взето, тъй като нямат никакви основания. Това заяви председателят на КЗП Иван Френкев, предаде репортер на БГНЕС.

"Това е една кулминация на атаката, която започна с назначаване на служебното правителство от ден първи", каза Френкев.

По думите му от началото на встъпването в длъжност на служебното правителство на Румен Радев постоянно текат проверки в КЗП и идеята е да се смени съставът на Комисията.

Френкев съобщи, че становището на МС той да бъде освободен от длъжност е липсата на ценз, а Великова — липса на стаж.

Председателят на КЗП е категоричен, че в тази страна има закони, без значение дали е служебно правителство, или не, е задължително те да се спазват. По думите му, въпреки чистката, която в момента се случва, те ще си търсят правата. "Чакаме решението, за да направим необходимите стъпки", каза той. Според Френкев в МС или са били подведени, или просто нямат страх от закона, за да вземат подобно решение. "До неотдавна хората бяха по площадите и искаха справедливост и законност, и г-н президентът ги поведе. Назначеното днес служебно правителство ги погазва", категоричен е той. Великова от своя страна заяви, че е изключително изненадана и учудена, че има 19 години юридически стаж не са достатъчни, за да отговаря за изискванията да заема тази длъжност. "В момента се случва един прецедент в историята на Комисията", подчерта тя и допълни, че всички поискани документи са представени, в това число и стаж.

На журналистически въпрос, свързан с образованието му, Френкев отговори, че притежава бакалавърска степен по икономика и магистърска степен по бизнес администрация. По думите му в изключително кратък срок КЗП е успяла да се организира и да направи проверки, които са оказали своето влияние — да се приеме в законодателството ограничаването на райския газ, промени в Закона за защита на потребителите относно ценообразуването и промоциите. "Също така, трябва да отбележа, че вчера сме сезирали Комисията за лични данни за факти, което са изключително притеснителни в една от регионалните дирекции, които дълги години бяха покривани", съобщи председателят на КЗП./БГНЕС