Шефът на СОС сезира прокуратурата за строеж в "Овча купел"

"Има нарушения при строителството, за което протестират гражданите на Овча купел 2. Вчера с моите колеги съветници от ГЕРБ се видяхме с хората от блок 29 в район “Овча купел”. Преди месец те се обърнаха към мен за помощ, защото пред блока им започна строителство на 7-етажна сграда с разрешение от администрацията на районния кмет Ангел Стефанов".

Това съобщи председателят на СОС Георги Георгиев в своя профил във фейсбук.

"Изисках от г-н Стефанов да изпрати одобрените строителни документи, за да проверим законността на строежа. Повече от месец той не ни предостави официални документи по възложената от мен проверка. След поредно писмо и с месец забавяне на 01 септември главният архитект Здравков получи изисканите книжа.

Проверката ни установи, че не са спазени градоустройствените правила за строителството на новата сграда. Налице са съществени пороци в издаденото разрешение за строеж - неправилно изчисляване на отстоянията от съседната сграда, като новият строеж е с над 10 м по-близо до съществуващия блок 29, в който живеят стотици семейства, разтревожени от случващото се.

Затова подготвих и изпратих сигнал до Софийска градска прокуратура, за да се извърши проверка дали са налице съществени нарушения на издаденото Разрешение за строеж и, ако са - да се поиска прогласяване на неговата нищожност. Това е единственатя законова възможност за защита при вече влязло в сила разрешение за строеж.

Никой не е над закона. Крайно време е това да се осъзнае от всички - чиновници в администрацията, бизнесмени и т.н.

Благодаря на гражданите от блок 29, които се обърнаха към мен", завършва Георгиев./БГНЕС