Шефът на VW Дийс търгува с Ердоган

Шефът на VW Дийс търгува с Ердоган, пише в. Билд. Според коментара на вестника много немци не пътуват в Турция заради президента Ердоган.

„Немци лежат в затвора. Заради Ердоган. А сега VW иска да построи завод в Турция? Ердоган, турският деспот, който седи в дворец от 1000 стаи, затваря опозиционни фигури, заплашва пресата и съдебната система?“.

Според най-тиражния вестник в Германия фактите са следните: Месеци наред се спекулира къде концернът VW (650 000 работници) иска да построи още един завод. Претовареният завод на Skoda в Чехия ще бъде облекчен, там ще се произвежда бестселърите Superb и Passat. Ще бъдат създадени 2000 работни места. Инвестиция: висока трицифрена милионна сума.

Решението ще се вземе от Надзорния съвет в края на месеца, като България и Турция са в надпреварата. Билд пише, че в България емоциите кипят. „Носят се слухове, че решението е взето, а VW по-скоро ще „прибере“ по-високите субсидии в Турция. Освен това също се твърди, че бившият канцлер и приятел на Путин Герхард Шрьодер най-малкото е „дърпал“ конците.

Какво казва VW? Официално нищо, твърди Билд. Според негова информация, в борда на VW се говори много за решение в полза на Турция с местоположение в района на пристанищния град Измир.

„Аргументите на VW: Хиляди немски компании работят в Турция от десетилетия, включително практически всички доставчици. Над 250 000 души са заети в турската автомобилна индустрия за автомобилно оборудване, има квалифицирани работници и инженери, добра инфраструктура“.

Според Билд деликатният характер на плановете е бил обект на интензивни дебати в концерна, а главният изпълнителен директор Херберт Дийс - за когото се твърди, че лично се е срещал с Ердоган в хода на преговорите – е активирал кабинета на канцлера. Оттам имало зелена светлина за всяко решение, което ще обвърже Турция по-близо с Европа и НАТО. А завод на VW е толкова силен сигнал.

В концерна случая с Турция се украсява, заключава Билд и се позовава на мениджър от концерна, според който: "Такова едно решение е за 40 години, дори Ердоган да не управлява дълго.". /БГНЕС