Шефлър защити титлата си във Финикс и се завърна на върха в ранглистата

Скоти Шефлър спечели дуела с канадеца Ник Тейлър в последните девет дупки, за да повтори успеха си на турнира от Професионалната голф асоциация Финикс Оупън, с което свали Рори Макилрой от върха в световната ранглиста. Това бе първа титла за 26-годишния американец от триумфа на Мастърса миналата година насам и го върна на първото място, което той загуби от северноирландеца Макилрой миналия октомври.

„Чувството е наистина прекрасно“, каза новият-стар шампион в Аризона. Шефлър направи кръг от -6 под пар 65 в последния кръг в неделя, за да завърши 72-те дупки на ТПК Скотсдейл на -19 под пар 265 и да надвие Тейлър с два удара за чек от 3.6 млн. долара и неговата пета тита от ПГА тура в кариерата. „Просто съм горд от начаина, по който се борих. Не играх най-добрия си голф, но въпреки това успях да се справя с конкуренцията“, допълни победителят.

Скоти Шефлър.

Третият в света Джон Рам, който също имаше шанс да окупира върха при триумф, остана трети с 270 удара след финален кръг от 68. Двукратният шампион на ПГА Чемпиъншип Джъстин Томас се нареди на четвърта позиция с 271 удара за турнира, а австралиецът Джейсън Дей – победител в ПГА Чемпиъншип през 2015, завърши на пето място с 272.

Шефлър се превърна в седмия играч с последователни титли на Финикс Оупън и първият с две поредни след японеца Хидеки Мацуяма през 2017 година. Той се присъедини към Макилрой и Макс Хома като единствените голфъри с успешно защитени трофеи в ПГА през този сезон. Шефлър спечели първата си титла от ПГА миналата година във Финикс, за да започне невероятна двумесечна серия, които включваше триумфи на Бей Хил и УГК Мачплей, преди да стигне и до първия си Мейджър в Огъста.

Досегашният лидер в ранглистата Макилрой направи втори пореден кръг от 70 удара, за да приключи с 280 за турнира и поделено 32-о място в крайното подреждане. Рики Фаулър направи хол ин уан на пар тройката на седма дупка – за него това бе първи хол ин уан в надпревара от ПГА тура от 2015-а насам. /БГНЕС