Шефът на ДАНС: Братята Димитрови са поддържали контакт с Живко Коцев, имат влияние в МВР и митниците

“В хода на работата е установено, че Стефан и Марин Димитрови разполагат със значително влияние с МВР. С Живко Коцев и други служители те поддържат контакт”. Това заяви председателят на ДАНС Пламен Тончев, предаде репортер на БГНЕС.


Тончев обясни, че са създали контакти и с хора от Агенция Митници.

Шефът на ДАНС обясни, че основната роля на братята Димитрови в контрабандния канал е да осъществяват контакт с хора на висши публични длъжности с цел осигуряване на протекция. Той обясни, че е постъпвала информация за замесени митнически служители в тази схема.

Тончев заяви, че до месец април 2023 г. Петя Банкова е била служител на ДАНС и не е имала официален достъп до информация касаеща дейността на Агенция “Митници”. Сигнали за противозаконна дейност към Банкова не е имало не мога да кажа по какъв начин е назначена за шеф на Митниците и с чии протекции е ползвала”, посочи шефът на ДАНС.

Тончев обясни, че е знаел за контактите на Банкова с братята Димитрови, но като заместник-директор на Митниците не е имала правомощия да осъществява действия в тяхна полза. “Вече след това като директор е подпомагала Стефан и Марин Димитрови. Не мога да кажа, че министърът на финансите е знаел за нейните действия”, заяви Пламен Тончев.

“ДАНС работи по групата на Стефан Димитров, Марин Димитров и Паскал от средата на 2022 г. Тогава постъпи оперативна информация за престъпната им дейност, свързана с контрабанда. Тя показа, че са свързани с контакти между чужди и български граждани, които имат нужда от коридори през различни ГКПП-та, длъжностни лица от МВР и митниците", разказа още председателят на ДАНС Пламен Тончев в ресорната парламентарна комисия.

От комисията стана ясно, че контактите им са били от ниските нива до ръководни служители на гранични полицейски участници. Марин и Стефан Димитрови имали влияние в МВР. Поддържали връзки с хора от политическото и професионалното ръководство.

"С Живко Коцев поддържат контакт от времето, когато е директор на ОДМР-София. контактуват с Венцислав Кирчев от времето, когато беше директор на ГДНП, както и с Петър Сулев от "Гранична полиция". Той участва на конференция в Барселона за борба с контрабандата. В резултат на това Димитрови оказват влияние за кадрови промени в интерес на престъпното сдружение. За целите са създали мрежа от връзки - Тихомир Костов на Капитан Андреево, Теодор Димитров, установени са конкретни случаи, когато служителите им предоставят класифицирана информация и използват влиянието им за кариерно израстване. Има СРС-та. Така е установено, че съпричастен е и Паскал. Той е незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари. Членовете на престъпната група разполагат с пълния разпит на свидетел, който ги уличава в престъпления. Това излага живота му на опасност. Интересното е, че разпитът е установен в Стефан Димитров", разказа Пламен Тончев.

Паскал работи с лице от Турция, което може да осигури от през Лесово и Капитан Андреево всякакъв вид контрабандни стоки, включително наркотици. В началото на 2024 г. Паскал започва изграждането на нов канал за цигари с неплатен акциз", посочи Тончев пред депутатите. По този канал е проследена товарна пратка на хляб. Камионът минал границата с Гърция. Композицията се завръща обратно в страната, продължава към Разлог и гара Костадиново. Шофьорът е българин и живее в село до Пазарджик. На 29 февруари камионът минава с ферибот в Румъния. Шофьорът декларира, че превозва тестени изделия. В координация с Румъния камионът е проверен. Намерени са 742 кашона цигари без бандерол. Тогава групата решава да промени маршрута, обясни още Тончев./БГНЕС