Шегата на Грейс Кели и Алек Гинес

Сър Алек Гинес е един от малкото актьори, способни да се доближат блестящо до Шекспир в театъра и в същото време да успеят в Холивуд. Именно това му дава възможност да играе Хамлет в лондонския „Олд Вик“ , както и Оби-Уан Кеноби в първата част от „Междузвездни войни“, пише „Венити Феър“.

Грейс Кели и нейният син принц Албер II

Неговата комична игра блести във филми като „Злато в барове“ или „Квинтет на смъртта“ - и двата излезли на екран, докато той има договор с британската продуцентска компания „Ealing“.

Тези роли утвърждават комика Гинес, но неговият хумор се чувства и в мемоарите му, публикувани през 1986 г. Именно на тези страници той подхваща шегата, която имат с Грейс Кели в продължение на 26 години. Шега между приятели, която приключва едва когато принцесата на Монако загива през 1982 г. в автомобилна катастрофа.

Шегата започва през 1955 г., по време на снимките на „Лебедът“, където Гинес играе ролята на принц Албърт, младеж, който идва да посети братовчедка си, също принцеса, изиграна от Кели. Любовната история е първата за Алек в Холивуд, но предпоследната за Грейс, която вече е сгодена за Рение от Монако. Снимките приключват по Коледа през 1955 г., а от януари до март 1956 г. американката снима „Висше общество“. Същата година се омъжва за принц Рение.

Това са последните й дни в киното. Режисьорът на „Лебедът“, Чарлз Видор го знаел, затова искал Грейс да има хубав спомен. И Гинес с удоволствие изиграл ролята си в плана на Видор. "Един от екстериорите беше в Северна Каролина и група индианци от Северна Америка дойдоха в града. Един от екипа им ми подари томахавка. Когато отидох да прекарам седмична ваканция в Ню Орлиънс, реших, че е твърде тежка, за да я нося, затова дадох на портиера на хотела един долар, като го помолих да я сложи в леглото на Грейс".

Така започва шегата, която съпътства Кели през целия й живот като принцеса. Интересен факт е, че става принцеса със сватбена рокля, направена от същата жена, която й направи разкошните екранни рокли, които носи в „Лебедът“, дизайнерката Хелън Роуз.

Никой не коментира събитието с брадвата в леглото на Грейс, докато няколко години по-късно младата жена вече като принцеса започва читателско турне в САЩ, придружена от актьора Джон Уестбрук.

Една от спирките на това турне е Мичиган. Гинес разбира и изпраща томахавка на Уестбрук чрез общ приятел, който му прави услугата да се промъкне в стаята на Кели и да я сложи в леглото й. На следващия ден, на закуска, принцесата споменава името на Гинес, уж без да иска, но Уестбрук пренебрегва факта. Принцесата се опитва по по-директен начин: пита приятеля си дали познава Гинес. Но той отговори „не“, което е вярно. Гинес прави всичко чрез друг приятел. Тя повече не повдигна темата и отнася томахавката в Монако.

Там я пази, докато през 1979 г. Алек Гинес е награден от Филмовата академия с почетен „Оскар“. Отседнал в хотел „Бевърли Уилшир“ в Лос Анджелис, той не може да повярва, когато се връща в стаята си след тържеството и намира томахавка между чаршафите. И това било последният път, когато брадвата пътува между двамата приятели: през 1982 г. Грейс се озовава в Чичестър, за да направи поредната си публична изява и Уестбрук отново действа като съучастник на Гинес, но докато принцесата си ляга следобед да подремне, без дори да свали покривката от леглото, не вижда томахавката.

Екранният й партньор, изненадан, че не коментира, се обажда на Гинес и той му казва да я прибере в куфара си. Тъй като единственият куфар, който Уестбрук открива, е този, в който Кели държи пижами, нощници и бельо, брадвата се оказва скрита в бельото на принцесата на Монако.

И там шегата свършва, защото малко след като Грейс загива в автомобилна катастрофа за томахавката никога повече не се чува нищо. Както обяснява Гинес в книгата си, „някакъв глупак“, който познавал играта, която те споделяли, предложи да я погребат с томахавка в гробницата на катедралата „Свети Никола“ в Монако, където почива завинаги. Никой не подкрепил този план. Нито пък Гинес, който обобщава идеята си така: „Никой не иска да бъде погребан с шега“. /БГНЕС