"Shell" се отказва от "Северен поток-2" и прекратява всичките си проекти в Русия

Нефтогазовият концерн "Shell" се отказва от проекта "Северен поток-2", съобщи АФП.

"Англо-холандският концерн Royal Dutch Shell се оттегля от всички съвместни проекти с Русия заради войната в Украйна". Това се посочва в прессъобщение, публикувано от компанията днес, цитирано от Dutch Broadcasting Corporation.

"Решението ни да се оттеглим е взето с убеденост. Не можем и няма да стоим безучастни", каза главния изпълнителен директор Бен ван Бьорден. "Шокирани сме от загубата на човешки животи в Украйна заради безсмислен акт на военна агресия, който застрашава сигурността на цяла Европа", допълни той.

Нидерландската държавна телевизия съобщи, че Royal Dutch Shell ще се оттегли от проекта за втечнен природен газ (LNG) "Сахалин-2", в който компанията притежава 27,5% дял, и от проекта "Северен поток-2" (10% дял).

Петролният гигант обяви в изявление за Лондонската фондова борса, че планира да продаде дела си във всички съвместни предприятия с "Газпром" след нахлуването на Русия в Украйна. Компанията заяви, че ще продаде 27,5-процентния си дял в нефтогазовия проект "Сахалин-2", 50-процентния си дял в два проекта за сибирски нефтени находища и ще прекрати участието си в газопровода "Северен поток-2" между Русия и Германия. /БГНЕС