Шелтън – Джокович и Алкарас – Медведев определят финалистите в Ню Йорк при мъжете

В нощта на петък срещу събота ще стане ясен финалът в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис за мъже. От 22:00 часа българско време е първият полуфинал, който противопоставя Бен Шелтън и Новак Джокович, а не преди 02:00 часа наше време Карлос Алкарас излиза на корта за сблъсъка си с Даниил Медведев.

Алкарас е действащ шампион в надпреварата, като последното му препятствие преди нов финал в Ню Йорк е победителят от 2021 Медведев. Руснакът загуби два сета по пътя към последните четири – от австралийците Кристофър О‘Конъл и Алекс Де Минор. Той се справи с жестоката жега в двубоя срещу сънародника си Андрей Рубльов на четвъртфиналите, като огромните горещини доведоха до медицинска помощ за третия поставен. След края на мача Медведев заяви, че „някой ще умре на корта“, ако не се вземат мерки за справяне с екстремните температури.

Той е на четвъртия си полуфинал на Флъшинг Медоус в последните пет години, но ако иска да играе на трети финал в турнира, ще трябва да се справи с шампиона от миналата година Алкарас. 20-годишният суперталант от Испания мина бързо през първи кръг след отказа на Доминик Кьопфер във втория сет заради травма, а след това загуби само един сет в следващите си четири мача – от Дан Еванс в трети кръг. На четвъртфиналите Алкарас постигна чист успех над Александър Зверев.

Първият в схемата и Медведев имат общо три помежду си, като испанецът води с 2-1 победи. Последният им двубой бе в полуфиналите на Уимбълдън, където Алкарас даде само девет гейма на руснака по пътя към финала и титлата след епичен петсетов сблъсък с Джокович.

Ноле ще играе в ранния полуфинал срещу представителя на домакините Шелтън. Сърбинът е трикратен шампион в Ню Йорк, но не е печелил титлата от 2018-а година. Джокера ще бъде новият номер 1 в света от понеделник, но ще иска да гарнира завръщането си на върха с титла на Флъшинг Медоус. Той започна с чисти победи над Александър Мюлер и Бернабе Сапата Мирайес, преди да се наложи да прави пълен обрат от 0:2 сета срещу сънародника си Ласло Джере. Последваха още два трисетови успеха над Борна Гойо и Тейлър Фриц, за да се стигне и до мач с нов американец в лицето на Шелтън.

20-годишният тенисист взе скалповете на двама от сънародниците си в последните два кръга на турнира – Томи Пол на осминафиналите и Франсис Тиафо в 1/4-финалите, а преди това отказа шампиона от 2020 Доминик Тийм във втори кръг. Шелтън е на първия си полуфинал в турнирите от Шлема. Силното му представяне пред домашната публика в Ню Йорк може да е изненада за някои, но американецът вече постигна силен резултат в Големия шлем по-рано през годината, когато игра четвъртфинал на Аустрелиън Оупън. Там той отстъпи в четири сета на Пол.

Джокович няма официален мач до момента с 47-ия в ранглистата Шелтън. Ще бъде любопитно да се види как левичарят от САЩ ще играе срещу именития си съперник в полуфиналите на турнир от Големия шлем за първи път в своята кариера.

Финалът на Ю Ес Оупън при мъжете е насрочен за неделя, 10 септември, от 23:00 часа българско време. Победителят ще си тръгне с чек за 3 млн. долара, а загубилият – с 1.5 млн. долара. /БГНЕС