Шерп счупи световния рекорд, изкачвайки Еверест 24 пъти

Непалският шерп Ками Рита постави нов световен рекорд, като за 24-ти път завладя най-високия връх на Земята - Еверест (8 848 метра), съобщава NDTV.

По този начин 49-годишният алпинист счупи собствения си рекорд, който постави на 15 май. Той се изкачил на планината най-напред през 1994 г. и през последните 25 години е направил 24 изкачвания на Еверест, съобщиха от канала.

Самият шерп сподели, че по време на живота си е завладял повечето от най-трудните и опасни върхове на Земята, включително Канченджунгу (8 586 м), Чо Ойю (8 188 м), Лхотце (8 156) и редица други.

Първото изкачване до най-високия връх на земята е направено на 29 май 1953 г. от шерпа Тензинг Норгей и новозеландеца Едмънд Хилари.

Шерпите, обитаващи основно високите непалски земи, влизат като №1 в историята на алпинизма и стават символ на физическата сила и неимоверната воля. Непалските шерпи притежават такава физиология, че когато са на високо успяват да използват кислорода по-ефикасно, отколкото когато се намират на морското равнище, установява екип от Кеймбриджския университет. /БГНЕС