Шест признака на тихия инсулт

Нарича се тих, тъй като няма видими симптоми, които обикновено са свързани с инсулта, включително неясен говор, парализа и силна болка.

В повечето случаи засегнатите от състоянието дори не знаят, че са получили инсулт, казват експертите. Ето защо тихият инсулт е сериозен здравословен проблем и причинява трайно увреждане на мозъка, най-често в области, които регулират настроението, мисълта, когнитивните способности и паметта.

Неврологът Аминат Долова в интервю за РИА Новости посочи признаците на тихия инсулт.

„Тихият инсулт е остро нарушение на мозъчното кръвообращение, което не води до тежки клинични симптоми и най-често се диагностицира ретроспективно въз основа на данните от компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс на мозъка“, обясни Долова.

Лекарят обясни, че това заболяване не винаги преминава напълно незабелязано. Неврологът препоръчва да се обърне внимание на следните признаци, които могат да показват подобно състояние:

- внезапна поява на световъртеж;

- Проблеми с нарушение на походката;

- зрително увреждане;

- загуба на яснота на речта;

- появата на асиметрия на лицето;

- Усещане за изтръпване, както и появата на внезапно чувство на слабост в крайниците.

Долова подчерта, че когато се появят тези симптоми, е необходимо веднага да се консултирате с лекар, който след преглед ще потвърди или отрече диагнозата./БГНЕС