Шести американски флот проведе учение в Черно море

ВМС и ВВС на САЩ проведоха съвместни учения в Черно море с участието на ракетния разрушител USS Porter. Това се казва в изявление на Шести американски флот.

В ученията, освен разрушителя, взе участие и разузнавателният самолет Посейдон Р-8А, четири изтребителя Ф-16, а също така самолет цистерна KC-135 Stratotanker и дрон MQ-9 Reaper.

„Отработването на съвместни действия с американските ВВС в Европа по време на тази тренировъчна мисия ни позволява да проведем реалистична и съвременна тренировка, чиято цел е да се усили готовността на САЩ да действат по море в Черноморския регион“, заяви командващият Шести флот вицеадмирал Юджин Блек.

В изявлението се подчертава, че ученията са проведени в международни води и въздушно пространство. Разрушителят USS Porter и разузнавателният самолет Посейдон Р-8А „в момента са в Черно море след участието си в 20-то поред учение Sea Breeze“.

Украинско-американското учение Sea Breeze - 2020 в акваторията на Черно море се проведе от 20 до 27 юли. В него взеха участие около 2000 военни от 9 страни, включително над 20 кораба, самолети и вертолети. Освен САЩ, Украйна и Грузия, в него участваха военни от България, Норвегия, Франция, Румъния, Испания и Турция. /ТАСС