Шестима наши полярници за малко да останат сред настъпващата антарктическа зима

Новоустановени случаи на коронавирус сред екипажа на чилийския ледоразбивач „Акилес” удължиха за неопределено време карантината на кораба, съобщи ръководителят на бългаските полярници проф. Христо Пимпирев.

Минути преди напускането на базата „Св. Кл. Охридски“: инж. Емил Иванов, Николай Николов, командир Йордан Тодоров, д-р Атанас Пелтеков, Камен Недков и инж. Петър Сапунджиев.

Корабът трябваше да отплава днес за Антарктика и с него да бъдат прибрани от зазимената вече българска база на остров Ливингстън нашите шестима полярници.

Създалата се аварийна ситуация наложи незабавна връзка и преговори на проф. Пимпирев с Уенди Рубио Диас, шеф на логистичните операции на Чилийския антарктически институт за намиране на изход от създалото се положение. В района на Южношетландските острови в момента се намира единствено чилийския малък военен кораб „Лаутаро”, който се съгласи да промени програмата си и в късните часове на нощта акостира пред Българската полярна станция и взе на борда си българските антарктици. Той ще ги превози само до съседния остров Кинг Джордж, където на Чилиската база „Ескудеро” ще изчакат уругвайския военен самолет „Херкулес”, който в последния момент прие да ги транспортира до Пунта Аренас с планирания си полет за 12 април.

Бързата реакция и помощ от страна на чилийските и уругвайските антарктически приятели предотвратиха престоя на шестимата за неопределено време без храна и гориво, сами сред настъпващата антарктическа зима, съобщиха от Българския антарктически институт. От там добавят, че полярниците си са в добро здраве и очакват с нетърпение завръщането на родна земя. /БГНЕС