Шестима с обвинение по нова шпионска афера

Шестима души - действащи и бивши военни, са обвинени за престъпление против републиката и шпионаж в полза на чужда държава, обобщава репортер на БГНЕС информацията за новата шпионска афера.

Ръководител на групата е бивш ръководен кадър на служба „Военно разузнаване” – условно ще го наречем Резидент. Завършил е разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Основната задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е квалифицирана като държавна тайна. В групата за шпионство участва и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство, ползвала се е с доверие, играла е ролята на посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства. Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство.

Данните са на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, която днес в присъствието на Иван Гешев, даде подробности по случая.

За първи път е разкрита група за шпионаж. Имаме веществени доказателства, събрани чрез СРС. Материалът е изготвен, спазвайки презумпцията за невиновност. Престъпната дейност застрашава интересите на националната ни сигурност, заяви още говорителят.

От своя страна главният прокурор заяви, че разбитата група за шпионаж е без аналог в новата ни история.

Макар, че от прокуратурата не посочиха името на чуждата държава, от Външно министерство заявиха:

"Министерството на външните работи на Република България приветства съвместната работа на Прокуратурата, ДАНС, служба "Военно разузнаване" и МВР по разкриването за поредния случай на събиране на информация, представляваща държавна тайна, в полза на Руската федерация. Не за първи път сме свидетели на действия на чужди посолства, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, и определяме тези случаи като недопустими. МВнР ще продължи да действа съгласно утвърдената международна практика при установяването на такива случаи".

В същото време от пресцентъра на парламента, който е във ваканция заради предизборната кампания казаха пред медиите, че "към настоящия момент не е постъпвала официална информация от компетентните органи за участие на служител на институцията в група за шпионаж".

Реакцията на Посолството на Русия в България дойде с изявление:

"В условията на усложнена международна обстановка са очевидни „неуморните” опити да се вбие клин в руско-българския диалог и страната ни да бъде демонизирана за пореден път. Както става ясно от изказването в рамките на днешния брифинг на прокуратурата на България, разследването срещу задържаните на 18 март лица, обвинени в шпионаж в полза на чужда държава, все още не е приключено. Разчитаме, че до решението на съда по това дело ще бъдат прекратени спекулациите относно предполагаемото участие на Русия в разузнавателни дейности срещу интересите на България, се казва в изявлението".

Дипломатическото представителство изразява надежда, че делото за шпионаж няма да се политизира и ще се води „безпристрастно и принципно в строго съответствие с нормите на българското и международното законодателство”.

Коментар по темата дойде и от министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Българя е обект на интерес от различни страни и това е обяснимо. Информацията в основната си част е събирана по отношение на модернизацията и повишаване на бойните способности на българската армия. Това означава, че добре сме си свършили работата, щом сме притеснили някой с проектите си, каза Каракачанов.

Според него непоправими щети, нанесени от групата за събиране на класифицирана информация, няма.

До този момент обвиняемите лица са общо 6, като предстои да бъдат изправени пред съда за гледане на постоянната им мярка за неотклонение. Един от тях обаче се е опитал да избяга, но е бил задържан в близост до сградата нa руското посолство. Спрямо пет от лицата от наблюдаващия прокурор е постановена мярка „задържане за срок до 72 часа“ по чл. 64, ал.2 от НПК, и ще се извърши преценка относно внасяне на искане за тяхното постоянно задържане под стража. Спрямо едно лице, което съдейства изцяло на разследването, е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“.

За шпионаж Наказателният кодекс предвижда затвор от 10 до 20 години, доживотен затвор, или доживотен затвор без право на замяна. /БГНЕС