Шествие за правата на жените по случай 8 март в центъра на София

За седма поредна година на 8 март от 19 часа на пилоните на НДК в София ще се проведе Шествие за правата на жените.

8-ми март е ден, който вече над сто години обединява феминистки движения от цял свят в искането за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени. Много от тези движения в историята са представлявали и едни от най-силните гласове против военните действия, неравенствата, полово-базираното насилие и колониализма по света, както през изминалия 20-ти век, така и в настоящия. Събитието ще протече под надслов "Нито една повече!" в отговор на продължаващата ескалация на случаите на домашно и полово-базирано насилие в страната, съобщават организаторите.

От колектива на Феминистки мобилизации, организатори на събитието, отбелязват, че само за два месеца от началото на 2023 г. най-малко 8 жени са убити от свой близък или партньор, което означава, че всяка седмица една жена губи живота си вследствие на домашно и полово-базирано насилие. Междувременно на 27 януари представители от БСП, Възраждане и ГЕРБ гласуваха срещу Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие (ЗИД на ЗЗДН), обричайки десетки хора на смърт, както и на това 1 милион жени да продължат да страдат от насилие всеки ден, без ефективно законодателство и достъп до превантивни мерки.

Исканията на организаторите включват незабавни мерки срещу домашното и полово-базираното насилие, както и такива срещу социално-икономическата неравнопоставеност и дискриминацията, основани на пола, в различните сфери на живота и гарантиране на човешките права и достойния живот на всички жени и момичета независимо от раса, етническа принадлежност, възраст, увреждане, религия, народност, сексуална ориентация, икономически статус и други измерения, както и политическо им овластяване чрез постигане на равно представителство и участие в управлението и вземането на решения на местно, национално и международно ниво.

Събитието ще започне в 19:00 ч. на пилоните на НДК и ще включи в програмата си изказвания на активисти и представители на организации, работещи по правата на различните групи жени./БГНЕС