Шествието на жените за 8 март - солидарност за Украйна

Противопоставянето на войната в Украйна е един от фокусите на шествието на жените за 8 март. Това обяви в интервю за БГНЕС Глория Филипова, представител на „Феминистки мобилизации“ и Фондация „Билитис“ по повод 8 март - Международния ден на жената.

Тя обяви как „Феминистки мобилизации“ ще отбележат Международния ден на жената. „Както вече 6 поредни години организираме шествие за правата на жените. То ще се проведе на 8 март от 18.00 ч. пред Съдебната палата. Тази година един от фокусите на шествието е да се противопоставим на войната, която в момента се случва в Украйна и да изразим солидарност с жените там и да покажем, че в XXI век е недопустимо да се случват такива военни действия“, каза още Филипова. Тя отбеляза, че правото на мирно събиране всяка година също е нещо много трудно постижимо. По думите й тази година има две протестни акции на ВМРО и на „Възраждане“, заради които се е наложило да се промени маршрутът на феминисткото шествие.

„За съжаление това не се случва за първи път и всяка година се опитваме да осигурим безопасността на участниците. Както на 25 ноември на протеста срещу насилието над жени имаше нападение над събитието от представители на Българския национален съюз, които дойдоха, опитаха се да окупират сцената, душиха едно момиче с шала й. Дори правото на мирно събиране, което в България като демократична държава би трябвало да бъде уредено, за съжаление в последните няколко години, не е гарантирано. Затова сега правим акция с изпращане на писма до институциите, да вземат мерки и да осигурят сигурността на участниците и да подсигурят това, че тези протестни акции на ВМРО и на „Възраждане“ няма да предизвикат някакви ситуации на насилие отново“, каза още Филипова. Според нея това са организации и партии, които целят да не се постига равенство между мъжете и жените. По думите й те не за първи път се противопоставят на феминистки събития и акции. „Те казват, че са срещу насилието на жени, но го упражниха публично на нашия протест. Те целят изобщо не само правата на жените, а и правата на много малцинствени групи, да не бъдат гарантирани в България. Ние не се изненадваме от техните прояви, но мисля, че е време да се вземат сериозни мерки и тези техни акции, които не са регламентирани, полицията, Столична община, да вземат сериозни мерки, за да не нарушават обществения ред“, заяви още Филипова.

Тя изрази мнение дали днес в България са нарушени правата на жените. „На документи имаме права. Имаме право да се образоваме, да гласуваме, но има и много права, които все още биват нарушени. Правото на живот например е едно такова право. Миналата година над 20 жени загубиха живота си в случаи на домашно насилие. Това също е един от фокусите на нашето шествие всяка година – да се противопоставим над насилието над жени, било то домашно, на улицата“, коментира още Филипова.

Тя обясни, че в момента се работи по Закона за домашно насилие, който от „Феминистки мобилизации“ подкрепят. „Надявам се да видим по-пълен и по-всеобхватен закон, който да покрива всички видове домашно насилие, включително психологическото и финансовото. Подкрепяме тези действия, които правителството предприема. Надяваме се скоро да има някакво развитие и предложенията, които ние направихме, защото ние направихме също предложения към закона какво може да се промени, да бъдат приети“, заяви Глория Филипова. Тя заяви, че предложенията на организацията са да се работи не постфактум, когато се е случило насилие, а да се работи за превенция. „В България не работим в насока превенция и винаги имаме реактивни действия. След като вече стане белята, тогава се обръща внимание. Както и в публичното пространство, когато има случаи на убийство, всички са много възмутени, но не се вземат никакви мерки да се работи превантивно. Да има достатъчно центрове в страната, които да помагат на жертвите на домашно насилие“, обясни Филипова. По думите й това е една също важна тема, защото са крайно недостатъчно и работят извън капацитета си и не във всеки областен град има такъв център. „Има много много какво да се направи по темата. Кирил Петков каза веднъж, че това ще бъде приоритет и се надяваме наистина да стане приоритет“, допълни тя.

Глория Филипова отговори на въпрос дали жените са достатъчно представени в политиката и в институциите. „За съжаление все още не са изравнени нещата. Надяваме се не само да бъдат достатъчно представени като бройка, но реално да има гласове на жените в политиката, на които им пука за правата на жените, защото едно е да си жена в парламента и да не правиш нищо по въпроса, друго е да си жена в парламента и активно да се бориш и да заставаш зад каузата. Не е единствено като бройка, а и като качество, се надявам скоро да има по-добра репрезентация и повече подкрепа“, каза още Глория Филипова.

Представителят на „Феминистки мобилизации“ отправи и послание за 8 март. „Нашето послание е да бъдем обединени. Мисля, че в България се заформя едно много силно феминистко движение в момента, което е много обединено. То засяга правата на всички жени, на жертвите на домашно насилие, на медицинските работнички, на бежанките, на ромките, на лесбийки, бисексуални, транс жени и изобщо на всички жени, чиито права по някакъв начин са нарушени. Според мен това обединение е много силно, защото е много шарено, много разнообразно и моето послание е просто да бъдем заедно, за да се борим за един по-добър свят за нас“, заяви още Глория Филипова. /БГНЕС