Шифрин очаква с трепет Зимната олимпиада в Пекин

Американската звезда в алпийските ски Микаела Шифрин заяви в петък, че планира за Зимните олимпийски игри в Пекин с известна доза притеснение, гледайки към предстоящия сезон, който стартира следващата седмица.

Микаела Шифрин.

Ще се надяваш да отидеш на Олимпиадата, това е страхотно събитие. Това е апогеят в моята кариера, всички тези неща и ще бъде чудесно. И по-често от всякога е много некомфортно през цялото време“, започна тя. Миналият сезон, Шифрин се концентрира върху техничните дисциплини – слалома и гигантския слалом, възстановявайки се след кошмарната кампания през 2019-20. Този сезон, който стартира с гигантски слалом в Зьолден, Австрия, на 23 октомври, тя сподели, че иска да се опита да спечели в скоростните дисциплини. „В идеалния сценарий ще имам сходен график с този в годините преди миналия сезон, но ще видим как ще се развият нещата“, добави 26-годишната американка, който спечели Големия кристален глобус три поредни години преди 2019.

Тази серия приключи с ужасен сезон, белязан от внезапната смърт на баща й през февруари 2020, пандемията и травма на гърба, довели до нито една победа в състезание от дебютната й кампания за Световната купа през 2011-12, когато бе едва на 16-годишна възраст. Миналият сезон тя записа три успеха – един в гигантския слалом и два в слалома, за да стигне до 69 победи за Световната купа, които включват един триумф в спускането и четири в супер гигантския слалом. Тя е насочила фокуса си към рекорда от 86 победи, всички в дицисплините слалом и гигантски слалом, поставен от Ингемар Стенмарк от Швеция между 1974 и 1989. Нейното успешно световно първенство в Кортина д‘Ампецо през февруари, където финишира на подиума във всички четири състезания, в които участва и спечели комбинацията, могат да й послужат като самочувствие по пътя към Пекин идния февруари, където тя може да триумфира с трето поредно олимпийско злато в слалома.

Но, тя каза, че формата й и изискванията на Олимпийските игри могат да я принудят да се върне към плана си. „Определено ще помисля за това как ще ми се отрази всичко физически и психически, за да опитам да стартирам този сезон, карайки в техничните и в скоростните дисциплини, и след това в какво състояние ще бъда преди Олимпиадата. Доближавайки се до надпреварата, ще трябва да видим докъде съм и как се чувствам“. Шифрин допълни, че азиатската локация на Игрите и коронавирусните рестрикции в Китай, както и несигурността предизвикана от непредсказуемото време, носи предизвикателства. „Веднага щом пристигнем там, ще усетим умора. Влизаме директно в състезание, след това предстои тренировка, отново състезание последвано от тренировка, след това състезание и два дни дни тренировки, състезание, два дни тренировки и нов ден за състезание. Няма как да планираш много за възстановяване и почивка при такъв график“.

Знаем още, че времето може да промени всичко. Можеш да се подготвиш перфектно за състезателните дни и тези на почивка, но нещата пак могат да се объркат по обективни причини, които са напълно извън контрола ти. Да чувстваш напрежение е изключително некомфортно. Вижте какво стана на Олимпиадата в Токио и как толкова много атлети си тръгнаха от там“, завърши тя, казвайки, че според нея коронавирусните рестрикции на Игрите в Токио през лятото са влошили още повече нещата. /БГНЕС