Шифрин спечели гигантския слалом в Солдеу за четвърти кристален глобус през сезона

Американката Микаела Шифрин триумфира в последния гигантски слалом за сезона в Световната купа на финалите в андорския зимен курорт Солдеу. 24-годишната скиорка остави зад себе си на почетната стълбичка 17-годишната австралийка Алис Робинсън, която дебютира на подиум в кариерата си и словачката Петра Влъхова.

Шифрин ликува с Малкия кристален глобус в гигантския слалом, който я нареди до Вон и Мазе с четири кристални глобуса в един сезон.

Топ 10 допълват французойката Теса Уорли, германката Виктория Ребенсбург, швейцарката Уенди Холденер, австрийките Ева-Мария Брем и Катарина Линсбергер, шведката Сара Хектор и норвежката Мина Фюрст Холтман. Шифрин прибави към Големия кристален глобус за Световната купа, както и Малкия кристален глобус в дисциплините слалом и супергигантски слалом. В крайното класиране тя завършва с актив от 715 точки. Втора с 538 остава Влъхова, а трета се нарежда Уорли с 510 пункта.

С титлата от гигантския слалом тя се изравни с постиженията на сънародничката й Линдзи Вон (2010 и 2012) и словенката Тина Мазе (2013). Единственият, който е постигал пет кристални глобуса в рамките на един сезон, е швейцарецът Пирмин Цюрбриген през 1987 година. Американката се нуждаеше от място сред първите 15, за да триумфира с Малкия кристален глобус в дисциплината. Успехът днес бе 17-и през сезона за 24-годишната състезателка и общо 61-и за Световната купа, изоставяйки единствено от австрийката Анемари Мозер-Прьол (62), австриецът Марсел Хиршер (67), американката Линдзи Вон (82) и шведът Ингемар Стенмарк (86). /БГНЕС