Шифрин триумфира в Шладминг, но Влъхова ликува с титлата в слалома

Микаела Шифрин се изкачи от пето до първо място във втория манш, за да спечели слалома от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в австрийския зимен център Шладминг, но не успя да спре Петра Влъхова от гарантирането на Малкия кристален глобус в дисциплината.

Влъхова е новата носителка на Малкия кристален глобус в слалома.

Шифрин, която се завърна на пистата в неделя, бе обляна в сълзи след края на състезанието. „Просто плача много в последно време“, каза тя в началото на интервюто си след успеха в Шладминг. Американката нанесе психологически удар в последния слалом преди Зимната олимпиада в Пекин и увеличи аванса си пред словачката Влъхова в генералното класиране за Големия кристален глобус, като си осигури и рекорда за най-много победи за Световната купа в една дисциплина.

Влъхова, победителка в пет от последните шест слалома за сезона, бе най-бърза в първия манш в австрийските Алпи. Шифрин, единствената състезателка, побеждавала действащата носителка на Големия кристален глобус в слалома този сезон, изоставаше с +0.48 сек от словачката на пето място. Състезанието бе изместено от Флахау поради високия брой заразени с Ковид в курорта, който е на около 25 км от Шладминг, където по традиция се провеждат мъжките слаломи. След като Шифрин даде първо време във втория манш, последните четири скиорки не успяха да я задминат. Нито канадката Али Нулмайер, нито швейцарката Уенди Холденер, които поделяха третото място, финишираха състезанието.

Шифрин счупи рекорда за най-много победи в една дисциплина от Световната купа с 47.

Германката Лена Дур се нареди трета на почетната стълбичка, докато Влъхова загуби повече от секунда, за да финишира на +0.15 от Шифрин, но това й гарантира Малкия кристален глобус в слалома – по този начин тя си върна титла, спечелена през 2020. Словачката води на американката с 220 точки в подреждането на дисциплината при още две състезания до края на сезона. Шифрин, междувременно, увеличи аванса си пред словачката, действащата шампионка, на 55 точки. За нея това бе 47-и успех в слалом от Световната купа, което подобри поделения рекорд с легендата Ингемар Стенмарк от Швеция, който спечели 46 старта в дисциплината, за най-много в една дисциплина. /БГНЕС