Шишков: Открихме проблеми при проверка на ремонтите на язовири

“Проверените язовири за месец септември са 71 от общо 418 - 51 от тях са изцяло завършени, 7 са с частично извършени строително-ремонтни дейности и 13 броя са без извършени строително-ремонтни работи.

Това заяви арх. Иван Шишков, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството по време на пресконференция на тема незаконното строителство на язовири, предаде репортер на БГНЕС.

Шишков каза, че темата на пресконференцията са порочните практики при ремонти на язовирни стени и съоръжения. Той добави, че темата с незаконното строителство на язовири е започнала с миналия служебен кабинет. “Това, което ме накара да направя пресконференция е фактът, че нямаше голямо развитие по разкритието на незаконното строителство на язовири“, подчерта той.

Министърът припомни, че през 2018 г. 418 язовира са избрани за ремонти и строителни дейности, а през 2021г. се възлага ДНСК да провери строително-монтажните ремонти на тези язовири. “Открива се, че има нарушения и са образувани няколко досъдебни производства. Незаконните действия, които държавата си е позволила да прави, не означава, че с незаконни суми трябва да се прикрива това действие”, категоричен е Шишков.

Министърът обясни, че проблемът с незаконното строителство не може да се решава с незаконни действия, защото това е най-лошият пример, който може да даде държавата.

Никола Стоянов, служебен министър на икономиката каза, че това е сериозен проблем, който двете министерства наследяват. Стоянов добави, че в министерството му са докладвали, че информацията която им е била предоставена от монтажи не е пълна. “При 209 язовира са приключени строително-ремонтни работи”, посочи той и добави, че проверките на МРРБ на 71 язовира показват нередности и той очаква, че при проверката на общия брой от 418 язовира и бъдещите проверки на МРРБ ще покажат още данни за проблеми при строителните дейности на язовирите. /БГНЕС