Шишков: Пет политически партии ползват имот частна държавна собственост

След проведените на 2 октомври 2022 г. избори за народни представители за 48-ото Народно събрание (НС), 9 от политическите партии, участвали в изборите, отговарят на изискването да са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове в страната и извън страната, което предпоставя възможността да заявят пред областния управител предоставянето на имот – частна държавна собственост. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в отговор на депутатски въпрос, свързан с партиите, ползващи държавни помещения за дейността на националните си ръководства и клубна база на територията на град София, предаде репортер на БГНЕС.

„От посочените 9 правоимащи политически партии, 5 от тях ползват имота – частна държавна собственост, като на 3 от партиите – БСП, ГЕРБ и „Има такъв народ“, са предоставени имоти – частна държавна собственост със съответните решения на Министерския съвет (МС), преди 2 октомври 2022 г. След тази дата, с решения на МС е учредено право на ползване върху имоти – частна държавна собственост на 2 от правоимащите партии – „Възраждане“ и „Демократи за силна България“, заяви министър Шишков.

БСП ползва четири имота частна държавна собственост, ГЕРБ – два, ИТН – един, „Възраждане“ – един, а ДСБ – два.

БСП ползва имоти на ул. Леге, ул. Позитано и още два в район Надежда. ГЕРБ ползва два имота - район „Триадица" на бул. „Витоша". За ИТН е дадено съгласие с решение на МС от 9 май 2022 г. за учредяване на безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години върху имот - частна държавна собственост, намиращ се в София, район „Триадица“, бул. „Витоша“ № 148. бл. 69, ет. 2, за изпълнение на административните й нужди и при условие ползвателят да не използва имота за извършване па икономическа дейност.

ПП Възраждане има имоти в район „Средец", на пл. „Петко Р. Славейков".

ДСБ ползва 2 имота – в София, район „Триадица", бул. „Витоша" № 18, разположени на етаж 1 и етаж 2.

Във връзка с въпроси, свързани с размера на наемите, заплащани от отделните партии към държавата и има ли неизплатени дължими такива, Шишков заявява, че съгласно действащото законодателство до 31.12.2019 г. с решение на МС се предоставят под наем имоти - частна държавна собственост на централните ръководства на политическите партии, въз основа на което областният управител следва да сключи договор за наем. Прекратяването на договора, включително облигационните правоотношения, възникнали във връзка с неговото изпълнение, са в правомощията и задълженията на областния управител. /БГНЕС

Тагове: