Шишков: Участъкът Лот 3.2 от АМ „Струма“ ще бъде готов до 2027 г.

Изграждането на АМ „Струма“, Лот 3.2, се предвижда да бъде реализиран в програмен период 2021 – 2027 г. със средства по Програма „Транспортна свързаност“ и националния бюджет, тъй като финансирането от фондовете на ЕС не покрива изцяло стойността на инвестиционното намерение. Това заяви в отговор на депутатски въпрос служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, предаде репортер на БГНЕС.

Към момента продължава изпълнението на два договора в рамките на Лот 3.2, финансирани понастоящем със средства от държавния бюджет. Това са: Договор за провеждане на мониторинг върху популациите на два вида сухоземни костенурки и два вида змии в участъка на първокласен международен път 1-1(Е-79), преминаващ през Кресненския пролом. В края на октомври е приключило наблюдението за есенния сезон 2022 г. И Договор за изработване на технически проект и изпълнение на част от мерките за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, посочени в Решение по Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС), чрез изграждане и модифициране на оградни и дефрагментационни съоръжения по път I-1 от км 380+300 до км 396+137 (част от дясното платно на АМ Струма Лот 3.2) и повишаване на безопасността в участъка, съобщи министър Шишков.

Той посочи, че са предвидени и редица дейности с оглед повишаване на пътната безопасност.

„Предвид липсата на участъци с гарантирана видимост в Кресненското дефиле е въведена забрана за изпреварване по цялата дължина на участъка, около 15 км, чрез физическо разделяне на платното за движение с поставяне на гъвкави ограничители и знаци (забранено изпреварването). Всички опасни завои са сигнализирани със съответните пътни знаци, изпълнена е хоризонтална маркировка – осова двойна непрекъсната линия, с отстояние между линиите, изпълнено в червен цвят, крайни линии; монтирани са светлоотразители при тунелите и укрепителните стени, монтирани са кабари при тунелите. Въведени са допълнителни ограничения на скоростта, в съответствие с изискванията на Наредбата за проектиране на пътищата“, отбеляза Шишков.

По думите му специфичните консервационни цели за защитени зони „Кресна – Илинденци“ и „Кресна“, които са засегнати от трасето на проекта за Лот 3.2, са определени и на 25 октомври 2022 г. са били издадени заповеди на МОСВ за тези зони. Предстои да бъде направен преглед/анализ на съответствието на изводите от доклада по оценка на съвместимостта, съответно Решението по ОВОС, с утвърдените специфични и подробни цели за опазване на засегнатите от проекта защитени зони от мрежата „Натура“. В зависимост от резултатите от анализа ще се предприемат следващите стъпки. /БГНЕС

Тагове: