Шмигал: ЕС е готов да одобри 4-годишен пакет от помощи за Украйна

Всички 27 членове на ЕС изглежда са съгласни да одобрят 4-годишен пакет от помощи за Украйна в размер на 50 млрд. евро, заяви украинският премиер Денис Шмигал, съобщи „Индипендънт“.


Тъй като унгарският министър-председател Виктор Орбан блокира финансовата помощ за Киев по време на срещата на върха през декември, лидерите на ЕС ще се съберат отново по въпроса на 1 февруари. Съобщава се, че Брюксел търси алтернативи за подпомагане на Украйна, ако Будапеща продължи да блокира многогодишния пакет.

На правителствено заседание Шмигал заяви, че се надява ЕС да приеме програма за подпомагане на Украйна в размер на 50 млрд. евро, необходима "за пълното финансиране на всички приоритетни плащания".

Според министър-председателя Киев очаква през 2024 г. ЕС да предостави финансова подкрепа на приблизително същото ниво, както през миналата година. Украйна ще се нуждае от около 18 млрд. евро от ЕС, за да покрие бюджетния дефицит, каза той.

Финландският министър на външните работи Елина Валтонен заяви на 25 януари, че е уверена, че Орбан няма да блокира пакета от помощи в размер на 50 млрд. евро на срещата на върха на Европейския съвет на 1 февруари.

Будапеща е дала сигнал, че може да оттегли противопоставянето си, ако Европейският съвет единодушно одобри финансирането на годишна база.

Това теоретично би позволило на Орбан да прави отстъпки под заплахата от ново вето по време на гласуването всяка година.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви по-рано през януари, че ЕС ще приеме пакета дори с 26 членове, което означава, че е възможно това да стане без съгласието на Унгария./БГНЕС