Шмигал: Украйна се нуждае от 42 млрд. долара, за да компенсира бюджетния дефицит през 2024г.

Украйна ще се нуждае от икономическа помощ в размер на около 42 млрд. долара през 2024 г., за да компенсира очертаващия се бюджетен дефицит, заяви министър-председателят Денис Шмигал в обръщението си пред форума на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) в Маракеш, Мароко, съобщи „Киев Индипендънт“.


Според Шмигал дефицитът ще достигне 21% от БВП на Украйна през следващата година.

Ще бъде необходима подкрепа от международните партньори, за да се помогне на "правителството на Украйна да изпълни основните си социални задължения", каза Шмихал, включително изплащането на пенсии и заплати и подпомагането на онези, чиято собственост е била унищожена от руските атаки.

Данъчните приходи до голяма степен са насочени към отбраната и военните усилия.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън, която също говори на срещата, заяви, че "икономическият екип на Украйна също е провел разумна политика и е постигнал солидни резултати в една невероятно трудна ситуация".

"Като международна общност ние трябва да продължим да предоставяме на Украйна значителна, предвидима и навременна финансова подкрепа, от която тя се нуждае, за да може правителството да функционира", добави тя./БГНЕС