Шофьори на линейки и фелдшери на протест с искане за по-високи заплати

“Протестираме против спекулата, инфлацията, преди година предупредихме управляващите, че спекулата ще доведе до непоправими последици - нямаше резултат. Същевременно с това не са изпълнени исканията на работещите в здравеопазването - най-вече на шофьорите - с 200 лв. по-голяма заплата”, това заяви председателят на Национален синдикат “Защита” Красимир Митов, предаде репортер на БГНЕС.

“Оправданията са, че няма бюджет, а същевременно се разпределят предприятия към фалирали предприятия, и явно не желаят да има пари за здравеопазване. Почти всички държави болници са пред фалит - обещават се пари, но не се знае откъде ще дойдат. Питайте Александровска болница, на която се дадоха 50 млн.- с какво се подобри положението там”, каза още Митов.

“Основната заплата на шофьорите на линейки трябва да е около 1 400 лв., те заслужават по-голямо възнаграждение. На среща със здравния министър той обеща още есента 45 млн. за ЦСМП плюс 3 млн. допълнително за издръжка на центровете, в които да бъдат завишени купоните за храна, да бъдат закупени предпазни работни облекла, което не се случва. След заявките на финансовата министърка за фалит на държавата, Меджидиев излезе и каза, че ще се намалят с 10% парите за здравеопазване, те и без това не стигат”, каза още Митов.

Красимир Митов

Протестът бе организиран и заради неправомерните уволнения в ЦСМП- София. “След като не беше допусната правителствената делегация, както и медии в РСМ на 4-ти февруари, македонски гражданин публикува снимка във фейсбук, която гласи, че България е Македония. Този човек след това е уволнен от директора на болницата, в която работи с мотив, че е наруган македонски гражданин - от там идва етническия проблем. Искаме уволнение на директора на ЦСМП - Георги Гелев”, каза още Митов.

Уволненият Сашо Панов разказа пред БГНЕС: "това е станало извън работното ми място. Аз работя от 16 години там, уволнението ми е от миналия месец”, каза още той. На протеста бяха и други служители на ЦСМП, които казаха, че са били неправомерно уволнени от директор Гелев. Владимир Кузманов, председател на Национален синдикат “Защита” за спешна медицинска помощ уточни, че е три пъти уволнен от него и три пъти е възстановен от него, сега е председател на синдиката. “Непрекъснато се уволняват хора, накрая няма да има кой да работи”, каза още Кузманов. /БГНЕС