Шофьорските курсове са поскъпнали със 150-200 лева

Цените на шофьорските курсове са се увеличили с около 150 до 200 лева заради високите цените на горивата, отчитат от бранша. Наблюдава се и отлив на курсисти.

Повишението на цените на шофьорските курсове е довело до спад с около 20% на желаещите да се обучават за книжка, съобщава БНР, цитирайки информация от автошколи.

Повишението на разходите за гориво, по-високите цени за сервизно обслужване, поскъпването на стоките с 20-30%, цената на електроенергията, както и повишаването на заплатите на инструкторите, са довели и до по-високи цени на курсовете.

"В момента има лек отлив, може би, хората се колебаят, ако са притеснени финансово дали точно сега да започнат курс. Вече цена под 1000 лв. за шофьорски курс не може да стане – някои фирми са вече на 1200 лв.", коментира Ивайло Славков, управител на СБА-Лозенец.

Има и школи, които са повишили цените на обучение, но нереално малко, предупреждава Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

"Компенсират цената от недаване на целия брой часове. След направения анализ констатираме, че ще има фирми, които няма да издържат и ще бъдат принудени да затворят", посочи Георгиев. /БГНЕС