Шойгу: Русия разширява инфраструктурата за ядрени оръжия през 2023 г.

Русия ще обърне специално внимание на изграждането на инфраструктура за ядрените си сили през 2023 г., заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

Шойгу заяви, че Русия ще работи и за подобряване на бойните възможности на ядрените си сили и че се изграждат съоръжения за разполагане на нови ракетни системи. Русия разполага с най-големия запас от ядрени оръжия в света с близо 6 000 бойни глави, предаде Ройтерс.

Президентът Владимир Путин постави завзетите от Русия територии в Украйна под ядрения чадър на Москва и предупреди, че е готов да защитава "териториалната цялост" на Русия с всички налични средства. Съединените щати заявяват, че са предупредили Русия за последиците от евентуална употреба на ядрени оръжия.

Тази седмица Русия и САЩ трябваше да проведат в Кайро разговори по съществуващия им договор New START, който ограничава броя на бойните глави.

Но Москва се оттегли в навечерието на срещата и обвини САЩ в „токсично антируско поведение“ и опит да манипулират договора в своя полза. /БГНЕС