Шолц: ЕС няма да влиза в надпревара за субсидии със САЩ

След подписването на Закона за инфлацията във Вашингтон Европа е заета с оценка на последиците за европейската промишленост и няма да позволи да бъде въвлечена в надпревара за субсидии със САЩ, заяви германският канцлер Олаф Шолц преди заседанието на Съвета на ЕС.

"Наскоро САЩ подновиха със своя акт за инфлацията дебата за активната политика в областта на промишлеността и местоположението на бъдещите технологии. Ние сме заети да оценяваме последиците от подобни политики за Европа и зловещите пророчества тук не са уместни", заяви Шолц пред Бундестага.

Той подчерта, че стремежът на САЩ към неутралност по отношение на климата е сравним с този на Европа и затова е добре дошъл. Германското правителство не подкрепя "мрачните" прогнози за деиндустриализация на Европа, рецесия и напускане на компании, подчерта Шолц, като спомена новите споразумения за партньорство със страните от Меркосур, самостоятелността на Европа в областта на декарбонизацията и средствата за постигане на тази цел.

"Необуздана надпревара със САЩ по отношение на субсидиите очевидно би била погрешен път", добави той.

Шолц съобщи, че на предстоящото заседание на Съвета на ЕС темата за конкурентоспособността на Европа ще бъде централна и членовете на Съвета ще обсъдят как да улеснят прехода към неутралност по отношение на климата въз основа на оценката на Европейската комисия.

Законът за инфлацията, подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август миналата година, ще разшири данъчните субсидии за закупуване на електрически автомобили, които се сглобяват в Северна Америка и използват батерии, произведени в САЩ, от местни материали. Документът предвижда 370 млрд. долара за цели, свързани с чиста енергия и климат, и 64 млрд. долара за намаляване на разходите за лекарства и здравно осигуряване. Законът има за цел да стимулира инвестициите на САЩ в тези сектори.

Европейската комисия вече предупреди, че законът "дискриминира компаниите от ЕС" и застрашава индустриалната база на съюза. ЕС води разговори със САЩ относно този акт. /БГНЕС