Шолц: Германия е готова да купува газ не само от Русия

Германия полага всички усилия да получава газ не само от Русия, но и от други доставчици", заяви канцлерът Олаф Шолц в ефира на германския телевизионен канал ZDF.

"Тъй като не сме наивници, ние, от една страна, въведохме този регламент (във връзка със санкциите срещу Русия и спирането на сертифицирането на проекта "Северен поток 2"), но в същото време предварително се подготвихме за ситуация, в която могат да възникнат трудности", каза той. "Подготвили сме се за закупуване на газ и от други доставчици, направили сме го и ще продължим да го правим", подчерта Шолц. Той добави, че Германия все още купува газ, въглища и петрол от Русия.

Във връзка с газопровода "Северен поток 2" германският министър-председател заяви, че решението за спиране на сертифицирането е навременно. "Това беше дългосрочен проект, чието изпълнение беше насърчавано от няколко германски правителства. Мисля, че някои хора не са съвсем наясно, че получаваме газ от Норвегия, Нидерландия и Русия. Бяхме напълно готови да спрем процеса на сертифициране на "Северен Поток 2" в случай на агресивна война", заключи канцлерът.

В ефира на радио Deutschlandfunk германският вицеканцлер и министър на икономиката и опазването на климата Роберт Хабек заяви, че страната му е готова за евентуално прекратяване на доставките на газ от Русия. Той обясни, че зависимостта на Германия от руската енергия е нараснала през последните години. Според Хабек обаче, дори ако Москва спре да доставя синьо гориво, Берлин е готов за това.

Германското министерство на икономиката и опазването на климата е потвърдило готовността на властите да закупят втечнен природен газ за 1,5 млрд. евро. /БГНЕС