Шолц: Германия и Франция ще възобновят преговорите в нормандски формат

Германия и Франция възнамеряват да възобновят формата "Нормандия" и да го направят отново ефективен, заяви германският канцлер Олаф Шолц в Брюксел на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон след срещата на върха на ЕС.

"Членовете на Европейския съвет са единодушни в мнението си - и ние [Германия и Франция] сме категорични: който наруши границите на Украйна, трябва да разчита на съответната реакция", каза той. "От наша страна настояхме, че възнамеряваме да направим отново активен и ефективен формата, който с който Германия и Франция са толкова свързани, а именно нормандския формат на преговори", заяви Шолц, като подчерта необходимостта от спазване на принципите, заложени в него.

"Форматът "Нормандия" съществува от юни 2014 г. Тогава, по време на честването на 70-ата годишнина от съюзническия десант в Нормандия, лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия за първи път обсъдиха уреждането на конфликта в Донбас. Оттогава са проведени пет подобни срещи на високо равнище, последната от които се състоя на 9 декември 2019 г. в Париж. /БГНЕС