Шолц: Германия изпраща най-модерните оръжия в Украйна

Германия е една от страните, които правят най-много за предоставяне на военна помощ на разкъсваната от война Украйна, заяви канцлерът Олаф Шолц, като същевременно оправда закъсненията на доставката на оръжия за Киев.

Забавянето на германските оръжия, в сравнение с бързите доставки на американски оръжия, се дължат на необходимостта от обучение на украинските войници в Германия, заяви Шолц пред CBS News в токшоуто "Face the Nation".

"Очевидно е, че Германия е една от страните, които правят най-много, защото това, което изпращаме сега, е най-сложната технология, която може да се използва", каза Шолц в интервюто, записано в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Откакто Русия нахлу в източноевропейската си съседка на 24 февруари, Берлин е обвиняван, че се колебае - дори не желае - да изпрати оръжия на Украйна от загриженост за отношенията си с Москва.

Определени американски оръжия бяха доставени за по-малко от 48 часа след като президентът Джо Байдън подписа прехвърлянето, отбеляза журналистката от CBS Маргарет Бренан по време на интервюто с Шолц.

Но канцлерът заяви, че сравняването на този срок със седмиците или месеците забавяне на Германия е неразумно.

"Трябва да разберете, че има разлика между страна като Съединените щати, която харчи толкова много за отбрана, което е много голяма инвестиция, и разполага с много оръжия и запаси", каза Шолц.

Той обясни, че ракетните установки, изпратени от други държави, вече са били на склад, но не са били непременно най-модерните, докато Германия е изпратила "най-модерната гаубица, налична на световния пазар".

Той също така изрази загриженост, че руският президент Владимир Путин разполага със средства, за да продължи офанзивата си в Украйна.

"Той наистина води тази брутална война и се е подготвил за нея", каза Шолц, като отбеляза, че според него Путин е решил да нахлуе година или повече преди да го направи в действителност.

"Така че той ще бъде в състояние да продължи войната наистина дълго време", заключи германският канцлер. /АФП