Шолц готов да подсили източния фланг на НАТО

Канцлерът на Германия Олаф Щолц обеща на Литва допълнителна военна подкрепа за подсилване на отбранителната способност на страната срещу евентуално нападение от страна на Русия.

Олаф Шолц и Гитанас Науседа - президент на Литва

"Решени сме да увеличим приноса си", заяви Шолц след разговори с литовския президент Гитанас Науседа и правителствените ръководители на трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония, съобщи „Тагесшау”.

Германският ангажимент трябва да бъде развит "в посока на силна бойна бригада". "Като съюзници в НАТО се чувстваме ангажирани един с друг и в случай на нападение ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО", допълни Шолц.

Балтийските страни призовават за бригади на НАТО

Засега канцлерът не дава подробности за увеличения германски ангажимент. Понастоящем в Литва е разположен ръководеният от Германия батальон на НАТО с 1600 военнослужещи, от които повече от 1000 са от Бундесвера. Една бригада обикновено се състои от около 3000 до 5000 войници.

От известно време балтийските държави настояват за разполагане на бригада на НАТО във всяка от трите държави. Въпреки това не е ясно колко войници ще бъдат разположени там и колко ще бъдат в готовност навън.

Шолц отхвърли обвиненията относно доставките на оръжие

Шолц отново отхвърли обвиненията, че Германия не снабдява Украйна с достатъчно оръжие, за да се защити от руското нападение: "Никой не снабдява в такъв голям мащаб, както Германия", каза канцлерът. Той добави, че подкрепата ще продължи и в бъдеще, докато е необходима.

Германското правителство неведнъж е обвинявано, че действа твърде предпазливо в сравнение с други партньори от НАТО и дори умишлено забавя доставката на тежко въоръжение.

Испания не е подала искане за доставка на танкове

Що се отнася до евентуалната доставка от Испания на 40 основни бойни танка „Леопард 2” за Украйна, Шолц беше лаконичен: няма такова искане. Ако то съществуваше, щеше да бъде внимателно проучена, но засега "такова няма", каза канцлерът.

Вестник "Ел Паис" съобщи, че Испания иска да достави на Украйна 40 бойни танка "Леопард". Одобрението на Германия може да се окаже необходимо, тъй като германското правителство обикновено трябва да се съгласи с прехвърлянето на германски оръжия, дори ако те някога са били закупени от Испания.

Следващата среща на върха в края на юни

За Шолц срещата в Литва е първото посещение в държава от НАТО, която граничи с Русия и се чувства особено застрашена от ядрената сила, откакто преди повече от три месеца започна руската агресия в Украйна. Програмата включва и среща с войници от Бундесвера, разположени в Литва.

На срещата на върха на военния съюз в Мадрид в края на месеца ще бъде обсъдено до каква степен ще бъдат увеличени още веднъж войските на източния фланг на алианса. Министърът на външните работи Анелена Баербок вече беше обещала "значителен принос" от страна на Германия по време на посещението си в Литва през април. /БГНЕС

Вилнюс / Литва