Шолц: Международният натиск намали ядрената заплаха от Русия

Рискът от използване на ядрени оръжия в конфликта в Украйна е намалял благодарение на международния натиск върху Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц в интервю.

"Едно нещо се е променило за момента: Русия престана да заплашва с използване на ядрени оръжия. В отговор на това международната общност маркира червена линия", казва Шолц в интервюто за германската медийна група Funke.

Запитан дали заплахата от ядрена ескалация е била предотвратена, Шолц отговори: "Засега сме я прекратили."

Германският лидер похвали неотдавнашното си посещение в Китай, че е допринесло за това развитие.

"По време на посещението ми в Пекин китайският президент Си (Дзинпин) и аз съвместно изразихме мнението, че не трябва да се използват ядрени оръжия. Малко след това страните от Г-20 потвърдиха тази позиция", каза той.

Шолц беше попитан и за противоречивите коментари на френския президент Еманюел Макрон, че ще бъде необходимо да се предоставят "гаранции за собствената сигурност на Русия, в деня, в който тя се върне на масата" на преговорите.

"Приоритетът сега е Русия незабавно да прекрати войната и да изтегли войските си", каза той.

"Вярно е, че след това въпросът е как можем да постигнем сигурност за Европа. Разбира се, ние сме готови да разговаряме с Русия за контрол на оръжията в Европа. Ние предложихме това преди войната и тази позиция не се е променила."

Заплашителният език на самия Путин, както и военната безизходица, породиха опасения, че Русия може да прибегне до ядрения си арсенал, за да постигне военен пробив.

Но говорейки на заседание на своя съвет по правата на човека, Путин предположи, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на такава атака.

"Когато ни ударят, ние отвръщаме на удара", каза той, като подчерта, че стратегията на страната му се основава на политиката на "така наречения ответен удар". /БГНЕС, АФП