Шолц на Балканите: Помощ за самопомощ

Германският канцлер Олаф Шолц прави темпо в балканската политика на Германия.

Пет страни за два дена с една важна тема – европейската перспектива на шест кандидати за членство от Западните Балкани – Северна Македония, Албания, Черна гора, Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина. Със сигурност Олаф Шолц ще разбере от първа ръка, че на Балканите нищо не е толкова лесно. Със същата сигурност и балканските кандидати за ЕС ще разберат, че европейската перспектива е трудно занимание, което няма лесни решения.

Политическата обиколка на Шолц се осъществява в края на френското председателство на ЕС и малко преди Европейската комисия да препоръча дали Украйна трябва да стане кандидат за членство. После на 23 и 24 юни държавните и правителствените ръководители трябва да вземат и украинското решение. Тези два факта обясняват и германското темпо на Балканите, с което се дава да се разбере, че при липсата на време разширяването към Западните Балкани е приоритет. В средата на май Шолц каза: „Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз“ и в това изречение е смисълът на традиционна балканска политика на Германия. Но тя сега е в друг ритъм и други предизвикателства, предизвикани от руската война срещу Украйна.

Едва ли германският канцлер е натоварен с очаквания за бързи резултати от тази обиколка. Реалният успех може да се измери в поне две неща – да чуе от първа ръка познати вече позиции и да даде знак и увереност в нови възможностите за европейската перспектива на Западните Балкани. Европа и Западните Балкани повече от всякога имат нужда от стабилност, разум, спазване на договори и критерии, и най-важното – от предотвратяване на най-тежката криза – тази на идентичността.

На този германски канцлер, за разлика от неговите предшественици, се пада отговорността да разчисти пътя от посредници от паралелния свят на „дипломатическите кюшета“. Със сигурност в София ще чуе реалността за ветото на България. В този смисъл има един немски израз: „помощ за самопомощ“, който би трябвало да чуят в Скопие.

Очаквания за бързо намиране на компромиси по време на тази бърза балканска визита са нереалистични, за разлика от очакванията за смислени идеи за изход от ситуацията. Това със сигурност се очаква от германския канцлер Олаф Шолц.

Някога един голям негов предшественик, канцлерът-социалдемократ Вили Бранд изрече фразата: „Онези, на които е съдено да са заедно, сега трябва да се развиват заедно“. Това е добре да се припомни, защото точно Вили Бранд нямаше проблем да бъде германец до мозъка на костите си и европеец по убеждение. /БГНЕС