Шолц: Няма преки пътища за членството на Украйна в ЕС

Кандидатурата на Украйна за членство в ЕС не може да бъде ускорена въпреки нахлуването на Русия в страната, заяви в четвъртък германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от АФП. Канцлерът добави, че Европа трябва да намери "бърз и прагматичен" начин да помогне на Киев.

"Няма преки пътища към ЕС", заяви Шолц, като добави, че изключение за Украйна би било несправедливо спрямо страните от Западните Балкани, които също се стремят към членство. "Процесът на присъединяване не е въпрос на няколко месеца или години", каза той.

През април Шолц призова за ускоряване на усилията на държавите от Западните Балкани за присъединяване към ЕС в условията на "нова ера" след нахлуването на Русия в Украйна.

През октомври миналата година на среща на върха в Словения лидерите на ЕС само потвърдиха своя "ангажимент към процеса на разширяване" в изявление, което разочарова шестте кандидатки за членство в ЕС - Албания, Босна, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Косово, които се надяваха на конкретен график.

"От години те провеждат интензивни реформи и се подготвят за присъединяване", заяви Шолц.

"Въпросът не е само в това дали ще спазим обещанията си към тях. Днес повече от всякога тяхната интеграция е и в наш стратегически интерес", каза той. Канцлерът заяви, че ще участва в срещата на върха на ЕС в края на май "с ясното послание, че Западните Балкани принадлежат към Европейския съюз".

Шолц призова и за други начини за подпомагане на Украйна в краткосрочен план, като заяви, че приоритетът е "да се концентрираме върху бързата и прагматична подкрепа за Украйна".

Президентът на Франция Еманюел Макрон също заяви, че ще са необходими "десетилетия", за да може кандидат като Украйна да се присъедини към ЕС, и предложи изграждането на по-широк политически клуб извън съюза, който би могъл да включва и Великобритания.

Думите на Шолц предизвикаха мълниеносна реакция от страна на Киев, чийто външен министър разкритикува "второкласното отношение" към Украйна в "някои столици на ЕС". /БГНЕС

Берлин / Германия