Шолц предупреди за възраждането на изкопаемите горива

Германският канцлер Олаф Шолц призова участниците в COP27 да не изпускат от поглед целите за възобновяемата енергия.

"Не трябва да има световен ренесанс на изкопаемите горива", заяви Шолц в речта си в Шарм ел-Шейх, Египет.

"И за Германия мога да кажа: няма да има такъв", каза той.

Германия отдавна е зависима от вноса от Москва за задоволяване на енергийните си нужди. Така страната се бори да увеличи доставките си в условията на потенциален недостиг през зимата.

В резултат на това е взето решение да се възобнови работата на спрените въглищни електроцентрали "за кратко време", заяви Шолц.

Германия "ще се придържа към отказа си от въглищата", увери канцлерът.

Освен че се отказва от въглищата, Германия инвестира милиарди в нова инфраструктура за внос на природен газ от нови източници, като например САЩ или Катар.

Тези терминали за втечнен природен газ (LNG) с времето ще бъдат преоборудвани за внос на водород, твърдят официални лица.

Натискът, който Русия успя да упражни чрез намаляване на доставките, показа, че преходът от изкопаеми горива е "императив на политиката за сигурност", заяви канцлерът.

По-слабото глобално затопляне означава "по-малко суши и наводнения, по-малко конфликти за ресурси, по-малко глад и по-малко лоши реколти - и повече сигурност и благополучие за всички", каза той.

Германия ще увеличи инвестициите си в международни програми за опазване на околната среда, каза Шолц. Общата сума ще достигне 6 млрд. евро, предаде АФП.

Средствата само за опазване на горите до 2025 г. ще бъдат удвоени до два милиарда, заявиха от Министерството на развитието. /БГНЕС

Шарм ел-Шейх / Египет