Шолц стартира дипломатическа обиколка в Южна Америка

Германският канцлер Олаф Шолц започва в събота латиноамериканска обиколка, по време на която ще стане първият западен лидер, който ще се срещне с бразилския президент Лула да Силва след встъпването му в длъжност.

Придружаван от делегация от бизнесмени, Шолц ще посети Аржентина, след това Чили, преди да се отправи към Бразилия - най-голямата икономика в Латинска Америка.

И трите страни са богати на природни ресурси и са "много интересни партньори" за водещата европейска икономика, заяви правителствен източник в Берлин.

Посещението идва в момент, когато германският бизнес търси нови възможности в чужбина след икономическия шок, причинен от нахлуването на Русия в Украйна, и при нарастващи опасения за силна зависимост от Китай.

Шолц ще се срещне с аржентинския президент Алберто Фернандес, когато пристигне в Буенос Айрес в събота.

Но бразилският етап от пътуването ще бъде най-внимателно следен.

Германия и в по-широк план Европейският съюз се стремят да възстановят отношенията си сега, когато Луис Инасио Лула да Силва е на власт след разединяващото управление на крайно десния лидер Болсонаро.

Една от ключовите теми на обсъждане ще бъде търговското споразумение между ЕС и търговския блок Меркосур, който включва Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай.

Въпреки че през 2019 г. след 20-годишни преговори беше постигнато споразумение, то все още не е ратифицирано и се сблъска с вълна от критики в Европа, особено сред селскостопанския и екологичния сектор.

Тази седмица Лула сигнализира за подновяване на фокуса върху финализирането на споразумението, като заяви, че това е "спешно и изключително важно".

Преди пътуването мощната германска федерация на производителите на металорежещи машини призова сделката "най-накрая да бъде изпълнена, след като години наред не се е стигало до нищо".

Германия ще се опита да гарантира, че няма да загуби позиции пред Китай, който все повече се превръща в търговски съперник на европейските сили и САЩ в Латинска Америка.

При посещението на Шолц в Бразилия темата за околната среда ще бъде сред водещите в дневния ред.

След изборната победа на Лула през октомври Берлин заяви, че е готов да възобнови плащанията към фонда, който има за цел да опазва тропическите гори на Амазонка.

Германия, заедно с най-големия донор на фонда - Норвегия, спря плащанията, след като обезлесяването нарасна при управлението на скептичния по отношение на мерките за опазване на климата Болсонаро.

Управлението на Болсонаро предизвика "разрив в бразилската политика в областта на околната среда и затвори вратите на екологичната дипломация", заяви Роберто Гуларт Менезес от Института за международни отношения към Университета на Бразилия.

"Правителството на Лула, напротив, възобновява тази програма и я поставя сред приоритетите си".

Тъй като войната на Русия срещу Украйна продължава Шолц ще се опита да използва латиноамериканската си визита, за да получи допълнителна международна подкрепа срещу Москва, заяви източник от правителството в Берлин.

Аржентина, Чили и Бразилия разкритикуваха инвазията в Украйна в ООН, но не приеха санкции срещу Москва.

Лула предизвика шок миналата година, когато заяви, че украинският президент Володимир Зеленски е "също толкова отговорен, колкото и руският президент Владимир Путин за конфликта.

"Ще подчертаем, че контурите на мира са сравнително прости - Русия да напусне територията, в която няма работа", каза германски дипломатически източник./БГНЕС, АФП

Тагове: