Шолц в Давос: Призив за край на руската агресия и опасност от деглобализация на световната икономика

Олаф Шолц, федералният канцлер на Германия, произнесе специалното си обръщение пред Световния икономически форум - единственият лидер на Г-7, който се очаква тази година.

Шолц започва с изказване пред делегатите, че през последната година много неща са се променили.

„В началото на 2022 г. много хора очакваха подем, преди през февруари да започне войната в Украйна“, каза Шолц. „Сега над света е надвиснал "дамоклев меч" - опасността от деглобализация и разединение в рамките на световната икономика“.

„Русия вече се провали напълно в постигането на империалистическите си цели“, продължи той. „Украйна се защитава с впечатляваща смелост, с подкрепата на междудържавните съюзници. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“.

Шолц заяви, че енергийните доставки на Германия през тази зима са сигурни, тъй като тя бързо се е отказала от руския газ. По отношение на енергетиката Германия вярва, че водородът може да играе решаваща роля, например в стоманодобивната промишленост. Той цитира проекти за използване на морски вятър в Северно море за захранване на инсталации за производство на зелен водород.

„Докато количествата са малки, а цените - високи, държавата ще сваля цените за индустрията“, каза Шолц, като заяви, че целта на Германия е бум на електролизата.

„Едно е сигурно - енергията трябва да остане достъпна в Германия, Европа и по света“, добави Шолц.

„Увеличеното купуване на LNG (втечнен природен газ) на световните пазари не трябва да означава недостиг на други места“, каза канцлерът. „Трябва да се намерят заместители на руския газ, който вече не се доставя в Европа. Това означава повече възобновяеми енергийни източници, но и повече газ. В противен случай нововъзникващите пазари могат да се върнат към въглищата, което би било още по-вредно за околната среда“.

По отношение на имиграцията Олаф Шолц каза, че Германия е готова да приеме работници.

„Тези, които искат да запретнат ръкави, са добре дошли в Германия, това е нашето послание“, заяви той.

А по отношение на американския Закон за намаляване на инфлацията Шолц каза, че Европа разговаря с приятелите си от Съединените щати относно опасенията, че европейските фирми могат да бъдат ощетени.

„Също така виждаме какво може да се направи, за да се подобрят инвестициите в Европа“, допълни той.

Шолц засегна и кризата в Иран, като заяви, че „иранското правителство стреля по собствения си народ“.

В отговор на това са наложени санкции, а Германия взема решения заедно с други държави в Европа.

„Ще продължим да разглеждаме ситуацията и да вземаме необходимите решения“, обеща той.

„Последната година ни постави пред предизвикателство както никога досега“, каза още Шолц.

И прогнозира, че през 2045 г. неговият наследник ще говори пред Световния икономически форум и ще представи Германия като една от първите неутрални по отношение на климата държави.

„Ще се движим без емисии по пътищата и железниците, а сградите ни ще функционират по неутрален за климата начин. Така че, ако търсите къде да инвестирате по устойчив начин - погледнете към нас, елате в Европа и в Германия“, призова той.

Но германският канцлер каза на делегатите в Давос, че трябва да бъде избегнато това конфликтът да прерасне във война между Русия и НАТО.

На въпрос защо се колебае по отношение на решението за разрешаване на изпращането на танкове "Леопард 2" в Украйна, канцлерът отговори, че Германия е сред най-големите поддръжници на Украйна. Той изтъкна, че САЩ са изпратили по-голяма военна подкрепа, но пък разполагат с много по-голям бюджет за отбрана.

„Още в началото на войната решихме да променим политическите си стратегии“, каза Шолц, „като не просто подкрепихме Украйна с хуманитарна помощ, а с много оръжия. Ще продължим да оказваме подкрепа, толкова дълго, колкото е необходимо“, настоя той.

Шолц каза, че артилерията, идваща от Германия в Украйна, и нейната многоцелева ракетна установка са много ефективни за Украйна, която защитава своя суверенитет.

„Украйна може да разчита на нашата подкрепа, но трябва да избегнем това да се превърне във война между Русия и НАТО“, подчерта Шолц.

А неговото "желание" и желанието на Германия е Украйна да се превърне в независима, свободна и демократична държава, която може да се присъедини към Европейския съюз.

„За да се сложи край на войната, на агресията на Русия трябва да се сложи край“, заключи германският канцлер.

Германия е подложена на силен натиск да разреши реекспорта на произведените в Германия танкове "Леопард 2", които се използват от 13 държави от НАТО, или да даде част от своите в помощ на Украйна.

Група от около 50 министри на отбраната трябва да се срещне в Рамщайн, Германия, по-късно тази седмица, за да обсъди бъдещите доставки на оръжия за Украйна. /БГНЕС