Шолц в Румъния: Нужда от засилено присъствие на НАТО в Черно море

Президентът на Румъния Клаус Йонанис се срещна днес с германския канцлер Олаф Шолц.

„Днешните дискусии бяха насочени към засилване на нашите отношения. Напомних за автентичната връзка между двете страни, между румънската общност в Германия и етническите германци в Румъния“, обяви Йоханис, цитиран от stiripesurse.ro.

„На преден план в разговорите беше развитието на войната. От решаващо значение е тези усилия да продължат. Дискусиите имаха за цел и увеличаване на нашата подкрепа за източните партньори, особено за Украйна или Молдова“, продължи румънският президент. "Черно море е от стратегическо значение повече от всякога. Ние твърдим, че е необходимо засилено присъствие на НАТО там", заключи Йоханис.

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви на съвместна пресконференция с президента Клаус Йоханис, че Берлин напълно подкрепя Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство.

"Ще подкрепяме Украйна във военно отношение, докато това е необходимо. Искам да изразя благодарността си към Румъния, за помощта, която оказва на Украйна, и за начина, по който подкрепи приемането на бежанците от Украйна“, каза той. „Румъния играе важна роля при транспортирането на зърно от Украйна, тя е надежден партньор. Добре е да имаме партньор, на когото можем да разчитаме. Единството в трансатлантическото партньорство е от съществено значение за Европа“, цитира stiripesurse.ro.

„Германия подкрепя Румъния и аз го казвам ясно днес в Букурещ: Германия подкрепя Румъния и искаме страната ви да стане пълноправен член на Шенгенското пространство тази година. Румъния положи големи усилия и напълно заслужава да бъде член на Шенгенското пространство", заяви Олаф Шолц. /БГНЕС