Шолц: Време е да се преодолеят вътрешните конфликти в Западните Балкани

Всички държави от Западните Балкани са част от свободна и демократична Европа, а съвместната работа на ЕС и на региона е да превърне в реалност обещаното европейско бъдеще на региона. Това заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц по време на откриването на срещата на върха в рамките на Берлинския процес.

Той подчерта, че днешната среща е възможност да се разговаря за множеството предизвикателства, с които се сблъскват Западните Балкани.

Според Шолц, Берлинският процес не само може да даде тласък на потенциала на региона, но и да ускори неговия път към Европейския съюз.

Канцлерът подчерта, че „в момента, когато Русия води брутална война срещу Украйна, е време да се преодолеят вътрешните конфликти”.

На днешната среща на високо равнище държавни и правителствени ръководители от Западните Балкани и представители на ЕС ще обсъдят три договора, които са изключително важни за изграждането и интегрирането на общия регионален пазар.

Шолц подчерта, че това е важно за облекчаване на контактите в региона в най-широк смисъл и за изграждане на интегрирано бъдеще без вътрешни граници.

Важен въпрос ще бъде енергийната сигурност, за която вече са разговаряли министрите на енергетиката на 24 октомври на срещата в рамките на Берлинския процес.

На 20 октомври - отново във формата Берлински процес, министрите на вътрешните работи обсъдиха важния въпрос за нелегалната миграция и трафика на хора, припомни германският канцлер.

Подчертавайки, че днес обещанията за Западните Балкани се дават с чувство за неотложност, Шолц каза, че гражданите на региона могат да разчитат на Германия и на Берлинския процес. /БГНЕС

Берлин / Германия