Шолц за реформи в ЕС: Замяна на принципа на консенсус, промяна в политиката на разширяване

Германският канцлер Олаф Шолц призова за реформи в ЕС, включително за замяна на принципа на консенсус във външната политика с квалифицирано мнозинство.

Понастоящем Съветът на ЕС взема решения по външната политика с консенсус - решенията трябва да бъдат одобрени от всяка държава-членка.

"Освен това ЕС трябва да се подготви за присъединяването на нови членове. Това означава, че трябва да реформираме вътрешните си структури и процедури. Ето защо съм твърд привърженик на идеята, че трябва по-често да използваме принципа на квалифицираното мнозинство при вземането на решения, например във външната политика", заяви Шолц, говорейки в Бундестага.

Квалифицираното мнозинство се прилага в редица области на политиката на ЕС и означава, че общозадължително решение на Съвета на ЕС може да бъде взето, дори ако редица държави членки се противопоставят на него.

Той заяви, че това ще направи ЕС по-гъвкав при приемането на нови държави-членки, както и ще укрепи демокрацията в ЕС.

Шолц заяви, че политиката на разширяване на ЕС трябва да бъде реформирана. По-конкретно той изрази надежда, че всички държави-членки на ЕС ще подкрепят - интеграцията на Украйна в съюза, а също така се изказа в подкрепа на започването на преговори за приемането на Албания и Северна Македония. /БГНЕС