Шолц: ЕС трябва да остане конкурентноспособен в индустриалния сектор

Европейският съюз се стреми да се утвърди в бъдещето и да остане конкурентоспособен на индустриалния пазар, като за целта ще приеме политики, които насърчават устойчивостта и инвестициите, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц в интервю за „Кориере дела Сера“.


Шолц е на официално посещение в Рим, за да проведе срещи с премиера на Италия Джорджия Мелони в областта на двустранните отношения.

Политикът коментира отношенията между Берлин и Рим, индустриалната политика, имиграцията, съюзи на европейските партии, войната в Украйна и отношенията между ЕС и Китай.

По повод настоящите италианско-германски отношения канцлерът заяви, че те остават добри, с акцент върху взаимното доверие не само в Европа, но и в НАТО и Г-7.

Щолц добави още, че посещението му в Рим е реципрочно, след като Мелони по-рано пътува до Берлин през февруари.

По отношение на европейската индустриалната политика Шолц коментира, че съюзът се стреми да се утвърди в бъдещето и да остане конкурентоспособен на индустриалния пазар и по този начин цели да приеме политики, които насърчават устойчивостта и инвестициите, като същевременно остават гъвкави.

Германският канцлер не пропусна да отбележи темата за миграцията с думите: „Европейският съюз подкрепя страните, засегнати от миграцията, и иска да намери общоевропейско решение, което разпределя отговорностите по въпроса равномерно.


„Брюксел работи със страните за ограничаване на нелегалната миграция и насърчаване на законното движение, което е в съответствие и с интересите на Италия.

По темата за подготвяния консервативен съюз, който трябва да замени популярния социалистически и либерален съюз, издигнал Урсула фон дер Лайен до председател на Европейската комисия, канцлерът посочи, че не иска да коментира политическите съюзи на Европейския парламент.

В коментар за войната в Украйна Шолц изрази увереност, че в правомощията на Путин е да спре конфликта и да изтегли войските си, за да може да се постигне справедлив мир между Киев и Москва .

Той също така подчерта, че Европа трябва да е готова да окаже помощ на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, „за да бъде мирът жизнеспособен“.

По темата за напрегнатите отношения между Запада и Китай германският канцлер бе категоричен, че ЕС и Г-7 са се съгласили да намалят едностранната си зависимост от Пекин.

Шолц уточни, че ролята на дипломацията трябва да се запази, но пазарът на критични ресурси като батерии и полупроводници трябва да бъде диверсифициран. /БГНЕС

Тагове: