Шолц настоява ЕС да увеличи помощта за Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц ще използва предстоящата среща на върха на ЕС през февруари като възможност да притисне европейските съюзници на Украйна да увеличат предоставяната военна помощ, съобщи "Политико", цитирайки анонимен германски служител.


Германия беше подложена на сериозна критика непосредствено след пълномащабната инвазия на Русия за бавния и прекалено предпазлив подход на страната към предоставянето на помощ на Украйна, имайки предвид статута й на най-голямата икономика в ЕС. Оттогава тя значително увеличи военната си подкрепа за Украйна, превръщайки се във втория най-голям доставчик на военна помощ след САЩ.

„Колкото и важен да е германският принос, той няма да е достатъчен, за да гарантира сигурността на Украйна в дългосрочен план“, каза Шолц на пресконференция на 8 януари.

"Затова призовавам съюзниците в Европейския съюз да засилят усилията си по отношение на Украйна. Планираните доставки на оръжия за Украйна от повечето страни-членки на ЕС не са достатъчни", подчерта канцлерът.

ЕС също така ще гласува пакета за финансова подкрепа от 50 милиарда евро за Украйна на срещата на върха на 1 февруари, която беше блокирана от Унгария през декември. Външният министър Дмитро Кулеба каза по-рано, че е уверен, че финансирането ще бъде одобрено, дори под друга форма с оглед съпротивата на Унгария.

Будапеща сигнализира, че потенциално ще подкрепи финансовия пакет при условие, че той се преразглежда всяка година. /БГНЕС