Шолц: Релативизирането на задълженията на НАТО е опасно

„Всяко релативизиране на задълженията на НАТО за взаимна отбрана е безотговорно и опасно. Никой не може да бъде оставен да си играе със сигурността на Европа".


Това каза германският канцлер Шолц по адрес на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп. Изказването му дойде по време на среща с полския премиер Доналд Туск в Берлин.

Тръмп предизвика вълнения в цяла Европа, след като заяви в Южна Каролина, че ще "насърчи" Русия да нахлуе в съюзници от НАТО, които са "престъпници", като каза, че въпросните държави трябва да си плащат сметките.

"Независимо от това, което казва Тръмп, наистина е в наш общ европейски интерес всички държави-членки на НАТО да увеличат финансирането на отбранителните си способности“, заяви Туск.


"Ние сами трябва да се погрижим за подобряване на нашия отбранителен потенциал и европейската част от НАТО трябва да заеме по-решителна позиция. Ще се опитам да убедя в това всички европейски партньори в НАТО", добави полският министър-председател.

През последните седмици европейските лидери все повече се тревожат за последиците за сигурността от евентуален втори президентски мандат на Тръмп. Но новите коментари на Тръмп придадоха още по-голяма спешност на вече протичащите европейски дебати за постигане на по-голяма стратегическа автономия от САЩ.

"Наистина съм убеден, че тези думи на Доналд Тръмп трябва да подействат като студен душ за всички нас, особено за онези, които не са толкова наясно с тази реална заплаха, пред която сме изправени, или не я приемат много сериозно. Наистина трябва да се надяваме на пълно съдействие от страна на САЩ, но и Европа трябва да инвестира в собствената си сигурност", каза Туск./БГНЕС