Шолц се обяви срещу бързото разширяване на НАТО

Германският канцлер Олаф Шолц не дава големи надежди на Украйна за бърза покана за присъединяване към НАТО, съобщават германските медии.


В четвъртък вечерта след срещата на върха политикът от ГСДП даде да се разбере, че бързото приемане на страната не е гарантирано дори след прекратяване на руската агресивна война. "Съществуват много ясни критерии за членство", каза Шолц. Това включва и държавата-кандидат да няма гранични конфликти.

По въпроса за евентуални други гаранции за сигурността на Украйна след края на войната Шолц заяви, че те трябва да бъдат от такова естество, че страната да бъде защитена от опасност от нападение и същевременно да бъде стабилизирана. Освен това гаранциите за сигурност ще трябва да се приемат сериозно не само от Украйна, но и от всички останали. Шолц не беше по-конкретен. Все още може да има различни възможности за развитие, каза той.

Преди това украинският президент Володимир Зеленски призова за "ясна покана" за членство на страната му в НАТО още на срещата на върха на алианса в Литва през юли. "Имаме нужда от мир. Затова всяка европейска държава, която граничи с Русия и не иска Русия да я разкъсва, трябва да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО", заяви той на срещата на върха. Според него единствените алтернативи на това са открита война или жестока руска окупация. /БГНЕС