Шон Конъри: "Няма остаряване, има само съзряване"

„Сър Шон Конъри, който отпразнува 90-ия си рожден ден през август, почина днес“, съобщи Би Би Си тъжната новина за кончината на световноизвестният актьор, добил популярност с ролята на Джеймс Бонд.

Семейството на Конъри потвърди, че той е починал, но не посочи причина за смъртта. Би Би Си обаче съобщи, че е починал през нощта в съня си, докато е бил на Бахамите. Очевидно актьорът е страдал от влошено здраве.

Легендарният шотландски актьор е познат от над 70 филма, между които „Ловът на Червения октомври“ „Скалата“, „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“, „Недосегаемите“, „Името на розата“ и много други.

Шон беше първата звезда, изиграл ролята на 007 на големия екран и се появи в седем хитови филма за емблематичния агент. В анкета, проведена от седмичника RadioTimes сред своите читатели, феновете на екшън филмите за агент 007 избраха британския актьор Шон Конъри за най-добрия Джеймс Бонд в историята.

Той има редица филмови награди, включително „Оскар“ за най-добра поддържаща роля в „Недосегаемите“ през 1988 г., две награди БАФТА и два „Златни глобуса“. Актьорът е с общо 31 награди и 14 номинации за филмови отличия. В последните години той озвучаваше филми, включително анимационни, занимаваше се с обществена дейност и бе активен член на на Националната партия на Шотландия. Като изключителен патриот си е татуирал в армията... картата на Шотландия и гербът на семейството си.

Конъри получава почетно рицарско звание от кралица Елизабет през 2000 г. Но той е еднакво обичан и почитан от своите колеги шотландци. Бившият първи министър на Шотландия Алекс Салмонд публикува изявление в отговор на смъртта на Конъри, описвайки го като „най-великия шотландец в света, последният от истинските холивудски звезди, съвършеният Бонд“.

Многобройни фенове на звездата публикуваха съболезнования в социалните мрежи, за да благодарят на Конъри за брилянтните му изпълнения през годините.

Шон Конъри беше известен и като горд шотландски патриот, като допринесе за възстановяването на шотландския парламент през 1999 г. - почти 300 години след последното заседание на законодателния орган. Актьорът участва в първата сесия на възстановения парламент, където бе аплодиран от депутатите и нарече този ден най-важният в живота си.

Шотландският актьор и продуцент винаги е бил секс символ за много поколения жени. Екранното му присъствие внушава мъжка сила и авторитет, а погледът му е респектиращ. Малцина са актьорите, успели да постигнат подобно екранно присъствие.

Роден на 25 август 1930 г. във Фонтабридж, Единбург, Шотландия, Шон Конъри се издига до слава от доста скромен старт. Дете от бедно семейство, той напуска училище на 13-годишна възраст, за да работи като млекар и по-късно се подвизава като общ работник, шофьор на камион, дори полировач на ковчези и в крайна сметка започва работа като модел в Художествената школа в Единбург. По-късно започва с епизодични роли, като същевременно пее в хор и тренира непрекъснато бодибилдинг.

По време на военната си служба в Кралската армия се замисля за военна кариера, но е освободен по здравословни причини. На 21 оплешивява почти напълно. Това го травмира силно, но както по-късно се оказва, донякъде е преимущество. След като не става военен и трябва да се примири с оплешивяването си, 23-годишният Шон Конъри се рее между изборът да се пробва като актьор, и да стане професионален футболист, като любовта към театъра взима връх и когато е поканен да се присъедини към Кралския театър, решава да прави актьорска кариера. Плешивостта му ни най-малко не се оказва пречка за ролята му в „Джеймс Бонд”, в която играе с…тупе.

На 60 години Шон Конъри беше обявен за най-сексапилния сред мъжете на тази възраст. На 90 той бе все така активен, чаровен и мъжествен, както някога, а духът му бе несломим. Една от любимите му фрази беше: „Няма остаряване, има само "съзряване". /БГНЕС