Шон Конъри оплешивял още на 21

1

Шотландският актьор и продуцент Шон Конъри винаги е бил секс символ за много поколения жени. Екранното му присъствие внушава мъжка сила и авторитет, а погледът му е респектиращ. Малцина са актьорите, успели да постигнат подобно екранно присъствие

Шон Конъри остарява красиво и остава на пиедистала на славата и като актьор, и като мъж, въпреки, че вече е на почти 90.

С участие в над от 70 филма, той е носител на "Оскар" , на "Златен глобус, както и на наградата на БАФТА. Има общо 31 награди и 14 номинации за филмови отличия. Продължава да озвучава филми, включително и анимационни, занимава се с обществена дейност и е активен член на на Националната партия на Шотландия. Като изключителен патриот си е татуирал в армията... картата на Шотландия и гербът на семейството си.

Роден на 25 август 1930 г. във Фонтабридж, Единбург, Шотландия, Шон Конъри се издигна до слава от доста скромен старт. Дете от бедно семейство, той напуска училище на 13-годишна възраст, за да работи като млекар и по-късно работи като работник, шофьор на камион, дори полировач на ковчези и в крайна сметка започва работа като модел в Художествената школа в Единбург. По-късно започва с епизодични роли, като същевременно пее в хор и тренира непрекъснато бодибилдинг.

По време на военната си служба в Кралската армия се замисля за военна кариера, но е освободен по здравословни причини. На 21 оплешивява почти напълно. Това го травмира силно, но както по-късно се оказва, че това донякъде е преимущество. След като не става военен и трябва да се примири с оплешивяването си, 23-годишният Шон Конъри се рее между изборът да се пробва като актьор, и да стане професионален футболист, като любовта към театъра взима връх и когато е поканен да се присъедини към Кралския театър, решава да направи актьорска кариера. Плешивостта му ни най-малко не попречва на ролята му в „Джеймс Бонд”, в която играе с…тупе.

На 90 той е все така активен, чаровен и мъжествен, както някога, а духът му е несломим. Една от любимите му сентенции е, че не е в процес на остаряване, а на "съзряване"./БГНЕС