Шоу на Меси и Алварес прати Аржентина на шести финал на Мондиал

Аржентина е първият финалист в 22-то издание на Световното първенство по футбол, след като надигра Хърватия с класическото 3:0. На стадион "Лусаил" в едноименния град "албиселесте" не остави шансове на "шахматистите" и ще играе за шести път в историята си в спора за трофея.

Лионел Меси (л) и Хулиан Алварес (д) бяха замесени и в трите гола на "албиселесте".

Началните минути на срещата бяха равностойни, като и двата отбора залагаха на сигурността и не предприемаха сериозни рискове в нападение. Възпитаниците на Златко Далич стояха добре на терена, като владееха повече топката. Нещата се промениха в средата на частта, когато южноамериканците започнаха постепенно да изнасят играта в предни позиции. Това даде резултат в 34-та минута, когато Лионел Меси застана зад бялата точка за нарушение на вратаря на "ватрените" Доминик Ливакович срещу Хулиан Алварес. "Бълхата" изпълни перфектно дузпата за своя пети гол от началото на първенството, с което изравни досегашния лидер при реализаторите Килиан Мбапе от Франция и е вече на гол от легендата на Бразилия Пеле, който е с 12 попадения на световни първенства. Пет по-късно играчите на Лионел Скалони отново ликуваха след чудесна контраатака, при която последователно Йосип Юранович и Борна Соса се провалиха в опитите си да изчистят топката и настойчивият Алварес преодоля Ливакович за 2:0.

На почивката Далич направи две смени, като вкара Мислав Оршич и Никола Влашич. Това обаче не доведе до коренна промяна в представянето на хърватите, които се размениха с трети гол при опасен изстрел на Меси от близка дистанция. Без да атакуват масирано, аржентинците се добраха до трето попадение в 69-та минута, когато геният на Меси отново се прояви. Нападателят на Пари Сен Жермен развинти Йошко Гвардиол от дясно и подаде на Алварес, който не чака втора покана, за да реализира четвъртия си гол на турнира. Това попадение ефективно сложи и точка на спора, като до края и двата отбора имаха своите шансове за гол, но безуспешно. "Шахматистите" бяха най-близо до почетно попадение чрез Деян Ловрен. Бившият защитник на Ливърпул се размина на далечната греда при центриране от ъглов удар и отклонена с глава топка от Иван Перишич. Хърватия отправи само два точни удара по посока вратата на Емилиано Мартинес и закономерно се прости с мечтата за втори пореден финал на Световно първенство.

"Шахматистите" няма да играят на втори пореден финал на Световно първенство.

Преди четири години "ватрените" загубиха от Франция с 2:4 в зрелищен сблъсък за трофея, но сега няма да могат да се борят отново за короната. Аржентина си отмъсти за поражението с 0:3 от съперника в груповата фаза в Русия през 2018 и ще се бори за трета световна титла и първа от 1986-а насам в неделя. Скалони и компания чакат на финала победителя от мача между действащите първенци на планетата Франция и Мароко, които играят утре вечер от 21:00 часа българско време. Финалът в Катар е в неделя, 18 декември, от 17:00 часа наше време. /БГНЕС