Шоубизнесът на 2019 г. – блясък, скандали, любов… и още нещо

Световният шоубизнес на 2019 година не може да се похвали с уникални и незабравими събития и постижения, които любителите на блясъка и звездния небосклон на киното, музиката, модата, да обсъждат дълго и да запазят в звездния си хербарий от спомени.

И все пак, на фона на отгласа от преследването на политкоректност, станало модерно в предишните години, сраженията на социални и политически фронтове, ксенофобски и хомофобски брожения, стремежите за установяване на равноправие между половете и украсата на света във все повече „зелено“ с категоричния завой към климатична активност, звездите под светлините на прожектора успяха да напишат свои истории и да ни помогнат в малките ни бягства от сивото и твърде сериозното.

Кинопроблясъци на различното

Преобръщането на стереотипите в света на киното дойде най-напред с първите от 30 години „Оскари“ без водещ, след като актьорът Кевин Харт се оттегли заради хомофобски шеги в миналото. Академията за филмово изкуство така и не намери начин да се справи с хостинга на церемонията и тя остана с отделни кратки сетове на популярни личности, следвайки сякаш без да иска призива на кинокултурата за разнообразие.

За първи път на тазгодишните награди на киноакадемията, продукция изцяло с чернокожи актьори беше номинирана в категорията „най-добър филм“. В крайна сметка си тръгна с цели 3 „Оскара“ – за най-добра музика, костюми и декори, като в последните две категории победите са исторически - и двете победителки са първите афроамериканки, номинирани за „Оскар“ в тези категории.

За българите тазгодишните „Оскари“ са носител и на друга, непозната емоция – гордостта и възторга от първата поява на българското знаме на сцената на победителите. Българският актьор Димитър Маринов е част от звездния актьорски състав на филма, спечелил „Оскар“ за най-добър филм – „Зелената книга“. На зрителите пред екраните в България той обеща, че ще развее българския флаг, ако спечели, и го направи.

Киното на 2019 ще се запомни с край на редица любими на феновете по цял свят поредици. „Марвел“ постави край на „Отмъстителите“, „Междузвездни войни“ приключи 42-годишното си приключение в една далечна, далечна галактика“ с „Възходът на Скайуокър“, а „Игра на тронове“ затвори вратата към белите бродници, драконите и битките на 7-те царства за „Железния трон“ след 8 епични години, 47 награди „Еми“, 2 мъртви дракона и много кръвопролития и секс.

Големият „бум“ в киното направиха две постижения – сериалът „Чернобил“ и възбудилия страстите по цял свят противоречив „Жокер“.

Продукцията на НВО „Чернобил“ стана сериалът с най-висок рейтинг в историята на IMDb – 9.7. Историята разкрива скритото от явността, подробности защо и как са скрити фактите за катастрофата на ядрения реактор в Чернобил, колко малко всъщност е значел човешкият живот в Припят през 1986 година. През декември продукцията бе обявена за сериал на десетилетието.

Получилият 3 номинации за „Оскар“ „Жокер“ се превърна в най-печелившият филм на всички времена, базиран на комикси. Филмът разказва за това как Артър Флек, изигран от 45-годишния Хоакин Финикс, се превръща в Жокера, враг на Батман и един от най-известните злодеи от комиксите. Това е филмът, обрал овациите във Венеция и Торонто.

Хоакин Финикс заяви, че разкритикуваната му роля в „Жокер“ е „едно от най-големите преживявания в неговата кариера“, след като мрачната и амбициозна адаптация на комикса бе излъчена на филмовия фестивал в Торонто.

"Жокера" стана първият филм, категоризиран като неподходящ за лица под 17 години без придружител, който премина границата от 1 милиард долара в световния бокс-офис.

Забранен в редица държави заради „провокациите към насилие“ и сочен като най-доброто в превъплъщенията във филмови роли с изключителното постижение на Финикс, филмът превърна света на кинофеновете в поле на спорове, възвеличаване, отричане, идеологизиране.

„Холивуд Рипортър“ пише: „Голямата значимост на „Жокер“ е именно в това: той хвърля ръкавица на жанра, който доминира в Холивуд през последните две десетилетия - за супергероите, навлизайки в собствената им територия сякаш за да им каже: достатъчно, време е да видим насилието такова, каквото е. Той се занимава с истинското, а не с нереалното, с правдоподобието, а не с невероятното, с вероятното, а не с невъзможното. И това прави с изключително дръзновение, ограничавайки сюжета до най-основните елементи - да се съсредоточи върху характера, по-богат, по-страшен и по-разстройващ от всички, които сме виждали в света на супергероите.“

Музикалната 2019 – нюанси от миналото и крачка напред за „кралят рап“

Музикалният небосклон на 2019 г. бе под знака на възхода на „Куийн“, сякаш възродили се със спечелилата „Оскар“ и „Златен глобус“ „Бохемска рапсодия“, дори и без легендата си Фреди Меркюри. Групата се оказа с най-големите продажби на албуми в Северна Америка за първата половина на 2019 г. „Куийн“ стана и първата рок банда, открила церемонията по награждаването на "Оскар". След филма „Бохемска рапсодия“, станал абсолютен хит, музикантите спечелиха 25 милиона паунда (32 млн. долара). Групата обмисля вече и продължение на лентата. Наскоро „Куийн“ пусна в официалния си канал в Youtube анимирано видео към песента "Thank God it’s Christmas", записана през 1984 г. Песента „Thank God it’s Christmas" е резултат от сътрудничество между музикантите от „Куийн“ Брайън Мей и Роджър Тейлър и за пръв път е изпълнена през 1984 година. Тя оглави в продължение на шест седмици британските музикални класации.

Годината отбеляза и пробив за рапа на наградите "Грами", защото "This Is America" на Чайлдиш Гамбино стана първият хип-хоп хит, спечелил наградите за запис и песен на годината.

Рок великаните „Ролинг Стоунс“ пък отложиха турнето си в Северна Америка, защото Мик Джагър се подложи на сърдечна операция, за щастие успешна. Той се възстанови учудващо бързо и бандата пое отново по своя път на подлудяване на феновете.

„Спайс Гърлс“ се събраха за турне, макар и без Виктория Бекъм.

Събраха се отново след 10-годишна пауза и „Пусикет Долс“. Певицата и танцьорка Никол Шерцингер публикува в Инстаграм публикация, в която съобщава за дългоочакваното събиране на американската поп и ар енд би група.

"Много се радвам да съобщя, че се завръщаме! Турнето ще започне във Великобритания през април 2020 г.!", написа изпълнителката. От публикацията става ясно, че Мелъди Торнтън няма да се присъедини към ансамбъла, състоящ се от Кармит Бачар, Ашли Робъртс, Джесика Сата, Кимбърли Уаят и Никол Шерцингер.

Турнето ще започне повече от десет години, след като “Пусикет Долс“ се разпаднаха след слухове, че вокалистките са уморени да бъдат в сянката на Никол Шерцингер. Тогава всяка от тях реши да продължи със солова кариера.

Революции на модния хоризонт

Големи модни компании от цял свят подписаха споразумение за опазване на околната среда, което представиха на срещата на върха на Г-7 през август. Споразумението е подписано от 32 компании. Сред тях са Адидас (Adidas), Бърбъри (Burberry), Керинг (Kering), Луи Вюитон Моет Хенеси (LVMH - Louis Vuitton Moet Hennessy) и Найки (Nike).

Компанията на Джани Версаче смени собственика си срещу 2 млрд. евро, „Lоuis Vuitton“ купи „Tiffany“ за 16,2 млрд. долара, а певицата Риана настъпи твърдо в модния бизнес с козметичната линия „Fenty Beauty By Rihanna“ и модната линия за бельо „Savage X Fenty By Rihanna“. Кайли Дженър пък продаде по-голямата част от козметичната си компания за 600 милиона долара. Марката на 22-годишната модна икона, включително „Kylie Cosmetic“ и „Kylie Skin“, ще бъде контролирана от модния гигант Coty. Въпреки че е най-младата, Кайли реализира най-високите печалби в семейство Кардашиян.

Встрани от фойерверките и обожанията на милиони остават обаче и недотам славни събития през 2019, по-специално в областта на киното. Развенчани бяха обожавани творци – с основание или не, между истината и спекулациите – открояват се няколко драстични случая.

Ефектът Уайнстийн

Маститият продуцент Харви Уайнстийн беше обвинен в изнасилване, сексуално посегателство и сексуален тормоз от десетки жени през 2017 година. Първото дело срещу него ще е в щатски съд в Ню Йорк на 6 януари 2020 година. Но новината, че бившето киностудио на Уайнстийн е постигнало споразумение с прокурорите и на тъжителките по делото ще бъдат платени общо 25 милиона долара, взриви вълна от недоволство в края на тази година. По тази причина бившият полски модел Кая Сокола заведе ново дело за сексуално посегателство срещу бившия киномагнат. Полякинята твърди, че когато през 2002 е била на 16 години и в началото на кариерата си като актриса, Харви Уайнстийн я нападнал.

Обвиненията срещу кино магната, който години ръководеше една от най-мощните филмови компании в Холивуд, дадоха световна известност на #MeToo – движението, което се бори срещу сексуалните посегателства срещу жени.

Харви Уейнстейн

Но те повлякоха крак и за свалянето от пиедестала на почитанието и на други известни личности, като през 2019 най-открояващи се са случаите с режисьорите Уди Алън и Роман Полански и на оперната икона Пласидо Доминго.

83-годишният режисьор Уди Алън бе обвинен от осиновената си дъщеря Дилън Фароу за сексуално посегателство срещу нея, когато е била на седем години.

Алън - който винаги е отричал твърденията, отправени срещу него от Фароу - каза пред медиите: „ Работил съм със стотици актриси, нито една от тях никога не се е оплаквала от мен; нито едно оплакване. От години наемам жени с най-висок капацитет и винаги сме им плащали наравно с мъжете.”

Режисьорът обаче дълго време не успя да намери издател за мемоарите си, добивайки статута на "персона нон грата" в Америка, въпреки че обвинението срещу него беше вдигнато. Той трябваше да отложи и излизането на новия си филм "Един дъждовен ден в Ню Йорк" заради проблеми с Амазон и разпространителите на филми заради делото.

В последните няколко месеца редица актьори, работили по-рано с Уди Алън, се дистанцираха от режисьора и казаха, че повече не биха участвали в негов филм.

Роман Полански - беглец от американското правосъдие от 1978 г., след като призна за изнасилването на 13-годишно момиче - отхвърли последните обвинения за изнасилване срещу него като „абсурдни“. Той бе обвинен, че е изнасилил френската фотографка Валънтайн Моние в хижата си в Швейцария през 1975 година. Моние, която по онова време е била 18-годишна манекенка и актриса, публично го обвини, след като новият филм на Полански - „Офицер и шпионин“, бе пуснат във Франция миналия месец.

Уди Алън

В ексклузивен коментар Полански обвини Харви Уеайнстийн за неволите си в интервю за списание „Пари Мач“. Той твърди, че опозореният холивудски магнат се опитал да му лепне етикета „детски изнасилвач“, за да му попречи да спечели „Оскар“ през 2003 г. за „Пианистът“.Той обвини продуцента, че е започнал кампания със слухове срещу него, за да саботира шансовете му за „Оскар“, след като „Пианистът“ спечели отличията за най-добър филм и най-добър режисьор на британските награди „Бафта“. Уайнстий е пробутал своя собствен филм „Чикаго“, спечелил 6 „Оскара“, включително за най-добър филм.

Попитан от „Пари Мач“ дали се чувства жертва на сагата, Полански каза: "От години се опитват да ме превърнат в чудовище".

Полански е персона нон грата в Холивуд и не може да се върне в САЩ от страх от арест. Въпреки че е низвергнат от Американската академия за киноизкуство, той има мнозина поддръжници във френската филмова индустрия.

Протестиращи във Франция принудиха няколко прожекции на „Офицер и шпионин“ да бъдат свалени. Но филмът се превърна в един от най-успешните френски филми на годината, с повече от 1 150 000 зрители през първите три седмици.

През лятото на 2019 г. оперният певец Пласидо Доминго беше обвинен в сексуален тормоз. След първото обвинение последва поредица. Около двадесет жени съобщиха, че Доминго ги е насилвал. Подобно обвинение съсипа кариерата на певеца в Америка. Концертите му започнаха да се отменят, след това той напусна театър „Метрополитен“ в Ню Йорк, където се изявяваше в продължение на 51 години и където откри сезоните поне 21 пъти. По-късно напусна и операта в Лос Анджелис, където изпълняваше функциите на режисьор.

В Европа обаче Пласидо Доминго не загуби любовта на публиката. Тъкмо обратното, по време на концерта в „Ла Скала“ публиката го аплодира в продължение на цели 30 минути. Доминго на два пъти излезе на бис, но публиката не искаше да го пусне.

Въпреки че американската му кариера изглежда приключва, Пласидо Доминго все пак продължава да дава представления в цяла Европа. Това лято той откри фестивала в Залцбург в Австрия и в Сегед, Унгария, а през октомври пя в Цюрих и Москва.

Скандал по холивудски с университетски подкупи

Две от най-известните холивудски актриси, сред които номинираната за „Оскар“ звезда Фелисити Хофман, попаднаха сред 50-те обвиняеми в национална измама за прием в елитни университети. Повдигнати бяха обвинения за действия на въпросните лица, свързани с измами с цел да вкарат децата си в елитни университети, сред които Йейл, Станфорд, Джорджтаун и Университета на Южна Калифорния.

56-годишната Хофман и 54-годишната Лори Лоулин, известни от сериалите "Пълна къща" и „Отчаяни съпруги“, са сред десетките в скандала за прием в университети. Документите показват, че обвиняемите са плащали милиони в подкупи Хофман е обвинена, че е платила 15 000 долара, за да помогне на най-голямата си дъщеря да „се сдобие“ с по-добри резултати в приемния изпит SAT College. Лафлин и съпругът й са обвинени, че са платили 500 000 долара през 2016 и 2017 г. на фондацията на Сингър, така че двете им дъщери да могат да се представят като гребци и да се присъединят към отбора на Калифорнийския университет (USC).

Звездата от „Отчаяни съпруги“ Фелисти Хофман влезе в затвора, за да изтърпи 14-дневна присъда за участието си в скандала. Това е част от присъдата, постановена от федералния съд в Калифорния, който освен въпросното наказание я осъди и на една година условна присъда, 300 000 долара глоба и 250 часа обществен труд.

Връзки, разводи и бракове

Както винаги в Холивуд, и тази година той не бе пощаден от сътресения на личния фронт и вричане във вярност от друга страна на някои от най-харесваните популярни личности.

Актрисата от „Игра на тронове“ Софи Търнър се омъжи за певеца Джо Джонас, носителката на "Оскар" Дженифър Лорънс се омъжи за галериста Кук Маруни. Певецът Джъстин Бийбър и манекенката Хейли Болдуин подновиха брачните си обети. Певицата Кейти Пери и актьорът Орландо Блум се сгодиха, а актьорът Лиъм Хемсуърт и певицата Майли Сайръс се разделиха след седем месеца семеен живот. Преди броени дни се появи новината и за разрив във връзката на актьорът Чанинг Тейтъм и певицата бунтарка Джеси Джей. Носителка на наградата "Оскар" за най-добра актриса за участието си във филма „La La Land” - актрисата Ема Стоун оповести, че ще се омъжи за продуцента и режисьор Дейв Маккари, както разкрива профила му в Инстаграм. Там актрисата позира с годежен пръстен.

За пръв път от десетилетия се появи с гадже актьорът Киану Рийвс. 55-годишният Киану и 46-годишната Александра Грант се познават отдавна. Художничката илюстрира две от книгите на актьора през 2006 и 2011 г. Рийвс и Грант имат и общ бизнес. Те основаха издателската къща „Екс Артистс Букс“ през 2017 г.

Безспорно най-обсъжданият развод обаче и тази година остава този на бившия дует „Бранджелина“ – Брад Пит и Анджелина Джоли.

Три години след като изненадаха цял Холивуд, обявявайки развода си, Брад Пит и Анджелина Джоли все още не са сключили споразумение, с което да споделят колосалното си богатство и трябва отново да се върнат към правосъдието. Според новите документи, получени от американския сайт "The Blast", Брад и Анджелина все още не са се разбрали как да разделят богатството си и все още водят преговори. Двамата не могат да се разберат и около попечителството над децата си.

Едно е сигурно обаче – всеки от звездната двойка е решил да поеме по свой собствен път, макар и не по начин, очакван от някои от почитателите им.

Наскоро се появиха новини в пресата за връзка на Анджелина с нейна колежка. 44-годишната Анджелина Джоли е започнала връзка със звездата от сериала "Светът на Дивия Запад" Евън Рейчъл Ууд, пише „Уомънс Дей“. Сменилата 55-годишния Пит с 32-годишна актриса Анджелина и по-рано е забелязвана в еднополови връзки с колеги. Така през 1996 г., по време на снимките на „Фалшив огън“, тя има афера с нейната снимачна партньорка Джени Шимицу. Джоли потвърди тези отношения публично.

Брад Пит пък бе забелязан на коледно парти у бившата си съпруга Дженифър Анистън, съобщи списание „Пийпъл“. Те общуват и поддържат приятелски отношения. През февруари Брад Пит също уважи 50-ия рожден ден на бившата си съпруга. Празнуваха го в един от хотелите в Лос Анджелис.

Актьорите бяха женени пет години от 2000 до 2005 г., докато Пит не се срещна с Анджелина Джоли на снимачната площадка на екшън филма „Мистър и мисис Смит“.

Най-обсъжданата връзка на годината стана евентуалната грандиозна любовна история между Брадли Купър и Лейди Гага. Спекулации за нея се появиха след излизането на номинирания за „Оскар“ филм „Роди се звезда“.

Първоначално и двамата я отрекоха, но на „Оскар 2019“ се случи нещо. Те изпълниха заедно парчето от филма “Shallow“, спечелило награда за най-добра песен, по време на което не успяха да скрият химията. За нея заговори цял Холивуд.

Брадли и Гага продължават да крият истината, но е факт, че малко след това актьорът и съпругата му Ирина Шейк се разделиха, а певицата скъса със своя годеник.

На кого светът каза „сбогом“?

Светът се раздели с няколко велики творци - модния дизайнер Карл Лагерфелд, актьорите Дорис Дей, Питър Фонда, Албърт Фини, Каръл Чанинг и Люк Пери, композитора Андре Превен, фронтмена на "Продиджи" Кийт Флинт, нобелистката Тони Морисън.

В началото на този месец се разделихме и с един емблематичен глас в света на музиката – вокалистката на „Роксет“ Мари Фредериксон. Тя загуби битката с рака след 17 годишна борба.

Киното и театъра в България осиротяха. Разделихме се с две от легендите на родния шоубизнес – иконата на българското кино Стефан Данаилов и иконата на българския театър Стоянка Мутафова.

Той почина след продължително боледуване на 27 ноември. Един от големите ни български актьори Стефан Ламбов Данаилов, наричан още Ламбо, има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист (1975) и народен артист (1983), дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, политик от БСП, министър на културата в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., избиран е за народен представител 6 пъти.

На прага на столетието почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова.

След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия, легендата на българския театър почина в ранните часове на Никулден. На 97-годишна възраст Мутафова бе най-възрастната активно играеща на сцената актриса. С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова бе на сцената повече от 70 години. Аристократката на българската сцена, с тези думи я описа нейният приятел и колега актьорът Славчо Пеев.

Раждането на нов британски принц

На 6 май британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл се сдобиха със своя син Арчи.

Синът на Меган и Хари влезе в историята. Една от причините за това, е че новият британски кралски наследник е бебе, принадлежащо към две раси, защото бащата на Маркъл е бял, а майка й е афроамериканка. Освен това бебето е и първото дете в кралското семейство с право на американско гражданство, тъй като Меган Маркъл все още е американска гражданка.

В наследяването на трона детето ще заеме седмо място. Пред него по линията на наследниците на короната са дядо му принц Чарлз, чичо му принц Уилям, трите деца на принц Уилям и баща му принц Хари.

Пълното име на принца е Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор. Името Арчи е от английски произход и има две значения: "истинска смелост" и "красив, интелигентен". Пълното име Арчи е Арчибалд и има немски корени.

2019 – край на десетилетие с отдаване на почести

Критиците и анализатори на постиженията и значимите събития в шоубизнеса през последната година и десетилетие не пропуснаха да отдадат почит на заслужаващите централно място в тях.

Кендъл Дженър спечели признание за най-популярен модел на годината най-много абонати - 164 млн. в популярните социални мрежи (Инстаграм Туитър, Фейсбук).

Ирина Шейк бе обявена за най-добър модел на бански костюми в света.

Певецът, музикант и актьор Джон Леджънт бе обявен за най-сексапилен мъж на 2019 година.

Адам Драйвър е най-добрият актьор тази година според „Ню Йорк Таймс“. Той участва като новия император на злото в „Междузвездни войни“ и в номинирания за "Оскар" филм "Черен в клана". Според експерти, той е удостоен с почетната позиция за ролята си в „Брачна история“.

Списание „Тайм“ провъзгласи активистката Грета Тунберг за „Личност на годината 2019“. Тя се превърна в най-младата фигура, появила се на корицата на списанието в неговата 92-годишна история.

Тази година шведската тийнейджърка спечели слава със смелото си обръщение „Как смеете?“ към световните лидери по въпроса за изменението на климата. Въпреки че стана идол на природозащитни активисти от цял свят, у някои хора тя предизвика доста ярост, считана за пешка в по-голяма игра.

Грета стана и носител и на наградата „Right Livelihood“, наречена „Алтернативна Нобелова награда“.Тя беше наградена "за инспириране и засилване на политическите искания за спешни действия по изменението на климата въз основа на научни факти".

Криминалната драма на Мартин Скорсезе „Ирландецът“ беше призната от Националния съвет на филмовите критици на САЩ за най-добрия филм за тази година. "Ирландецът", чиято премиера бе излъчена от услугата Нетфликс едва в края на ноември, успя да спечели сърцата на зрителите и вече получи много положителни отзиви. Специално внимание бе отделено на работата на сценаристите. Филмовите критици признаха сценария за най-добрата адаптация на годината.

Видеоклипът към песента „Despacito“ на пуерториканците Луис Фонси и Деди Янки, влязъл в Книгата на рекордите на Гинес като най-популярният в историята на видео хостинга YouTube бе отличен като най-добър клип на десетилетието.

Холивудската асоциация на филмовите критици пък провъзгласи канадеца Дени Вилньов за режисьор на десетилетието. Вилньов е създател на филми като "Първи контакт", "Враг", "Блейд Рънър 2049", "Затворници", „Сикарио“ и други. За „Първи контакт“ Вилньов бе номиниран за „Оскар“ в категорията „най-добър режисьор“, а филмът му „Блейд Рънър 2049“ бе номиниран в 5 категории и получи две статуетки на Американската академия - за операторско майсторство и визуални ефекти. Церемонията по награждаването ще се проведе на 9 януари 2020 г. в Лос Анджелис.

На първо място в класацията за най-популярни музиканти на десетилетието е канадският рапър Дрейк.

На 25 ноември в САЩ бяха раздадени „American Music Awards“. Лидер в броя на наградите беше певицата Тейлър Суифт, която спечели в шест категории и беше призната за музикант на десетилетието.

„Shape of You“ на Ед Шийран се превърна в най-слушаната песен за последните 10 години.

Изпращаме 2019 с малко носталгия към постаралите се да бъдат запомнени и поглед напред с атакуващите смело шоубизнес попрището. Надежди за по-малко политика в него и повече цвят, талант и творчески изненади ще съпътстват очакванията ни за звездната 2020. /БГНЕС

Обзорът на шоубизнеса през 2019 г. е подготвен от международния редактор на БГНЕС Таня Благоева.