Шойбле хвали Ципрас заради държавническото му поведение при преговорите с Македония

Успехът на министър-председателя Алексис Ципрас за деблокиране на отношенията с Македония и тяхното стабилизиране посредством сключване на договора от Преспа показва държавническо поведение, смята председателят на германския парламент Волфганг Шойбле, цитиран от „Катимерини”.

Шойбле е бивш финансов министър на Германия, който се сблъска с правителството на Ципрас през 2015 г., когато се договаряше спасителния план за Гърция. Той призна, че сегашният премиер е изправен пред сериозна вътрешна съпротива.

Коментарът е част от статия, озаглавена „Твърде успешен за гърците”, в която журналистът Михаел Туман твърди, че Ципрас е извел Гърция от дълговата криза, но гласоподавателите не са му простили за начините и средствата, които е използвал, за да го постигне.

Статията прави обзор на бурния четиригодишен мандат на СИРИЗА, като подчертава, че назначаването през първата половина на 2015 г. на Янис Варуфакис за министър на финансите е било катастрофална грешка. Отбелязва се, че Ципрас не е отчел резултатите от юлския референдум, който отхвърли условията на кредиторите на Гърция./ БГНЕС