Шпигел: Вучич действа разрушително в Косово, Черна гора и Босна

Германското списание "Шпигел" критикува остро сръбския президент за автократичните тенденции в страната му и разрушителната му роля в Косово, Черна гора и Босна. Докато Вучич подкопава мира в региона, Западът е твърде толерантен към него. Особено Мирослав Лайчак – специалният пратеник на ЕС за диалога Белград – Прищина, мълчи за пропагандата на Вучич, пише изданието.


В медийните си изяви Александър Вучич оставя впечатлението, че никой не оценява неговия ангажимент за мира и стабилността на Балканите. Но в своя обширна статия германското списание "Шпигел" заключава, че подпалвачът на Балканите си има име: Александър Вучич. Който разбира сръбски и следи по телевизионните канали кампанията на режима на Вучич, пропита от реч на омразата, разбира това.

"Шпигел" цитира правозащитничката Соня Бисерко, която твърди, че по време на мандата си Вучич е разрушил държавните институции, блокирал е социалния диалог, направил е парламента ненужен и е дискредитирал критиците си. Отношенията с Брюксел и Вашингтон се посочват като желани, но за тези с Пекин и Москва се полагат специални грижи, посочва изданието. Белград не участва в санкциите срещу Русия, а напоследък се засили натискът върху избягалите в Сърбия руски дисиденти. Според германското списание, Съединените щати са засилили натиска срещу Сърбия и за пример се посочва наложените миналата седмица санкции срещу четирима политици на босненската Република Сръбска, преди да бъде ударен Александър Вулин - ръководител на сръбските тайни служби.

Това, което Вучич не може или не иска да каже, го казва Вулин. Той подкрепя концепцията за "сръбски свят", вдъхновена от "руския свят" на Владимир Путин. Вулин твърди, че единствената възможност Балканите да останат стабилни е сърбите да живеят в една държава, защото, според него, "всички конфликти на Балканите започват с дискриминацията срещу сърбите".

Социологическите проучвания в Сърбия показват, че 45% от анкетираните смятат Владимир Путин за най-добрия политически лидер в света. След него - със значителна разлика – се нарежда президентът на Китай. Вучич вижда себе си като говорител на всички сърби, включително живеещите в Босна, Черна гора и Косово. Съюзник на Вучич е Сръбската православна църква. Всеки път, когато Вучич се окаже под вътрешнополитически натиск, той отприщва своите яростни поддръжници в предимно сръбския север на Косово. В този покер Вучич държи като коз решението на косовския въпрос, пише в материала си германското списание.

"Шпигел" описва и посещението на сръбския патриарх Порфирий в Грачаница на годишнината от Косовската битка. Порфирий, който е поддръжник на Вучич, твърди, че е ангажиран с мира - мира, който Вучич от Белград подкопава.

Изданието критикува и посредника на ЕС за диалога Белгра - Прищина Мирослав Лайчак. Докато Вучич коментира, че сръбският народ в Косово е бил подложен на "най-ужасното преследване" през последните 15 години, Лайчак не му противоречи, а похвали "искрения и открит разговор" със сръбския президент.

„Шпигел“ цитира Хасан Хасанович, оцелял от клането в Сребреница, който разказва, че под ръководството на Вучич отричането на геноцида е институционализирано. „Сръбската идеология продължава да живее, просто ѝ смениха името и сега я наричат „Сръбски свят“. Споразумение за сътрудничество в областта на образованието между Сърбия и Република Сръбска в БиХ прави невъзможно споменаването на сръбските престъпления в Сребреница.

Белград се прицелва и в Черна гора. Според резултатите от последните проучвания, 32% от населението на Черна гора се декларират като сърби. Още по-висок резултат се очаква при следващото преброяване на населението. Медии, ръководени от Сърбия, провеждат пропаганда в тази посока. Сметките на Белград са следните: колкото повече етнически сърби има в черногорската статистика, толкова по-справедливо е да ги защитаваме и да се споразумеем за съдбата им. Путин използва този стратегически подход в случая с руските граждани в Грузия, Донбас и Крим. Вучич раздава паспорти в Черна гора, сръбските университети примамват с академични кариери, а сръбските пропагандисти се радват на особено положително отношение: когато един от тях се разболя, Вучич нареди да бъде транспортиран със самолет на сръбска територия за лечение. /БГНЕС